vrijdag, 27. januari 2006 - 8:34

Opruiming van fietswrakken

Middelburg

Gemeente en politie verwijderen op dinsdag 31 januari fietswrakken bij het station. Het is de eerste actie om een einde te maken aan de chaos van fietsen rond het gebouw. Een fietswrak is te herkennen aan zijn slechte staat van onderhoud; opknappen kost meer geld dan de fiets waard is. Rijwielen zonder zadel of stuur of met kapotte banden worden dinsdag meegenomen naar een gemeentelijk depot en daar twee weken bewaard.

De politie controleert ook of er gestolen fietsen tussen de wrakken zitten. Op vertoon van fietssleutel en legitimatie kan de eigenaar de fiets alsnog ophalen bij het depot. De fiets moet bij de politie wel als vermist geregistreerd staan.

Fietsen die niet opgehaald zijn, worden vernietigd. Naar verwachting worden op 31 januari rond de dertig fietswrakken verwijderd.

De gemeente werkt aan een plan om de fietsoverlast aan de voorkant van het station op te lossen. De overlast van nu hindert voetgangers, reizigers, maar bijvoorbeeld ook de hulpdiensten als die in de buurt moeten zijn. De opruimactie van de fietswrakken loopt op dat plan vooruit.

Middelburg zoekt momenteel naar oplossingen om de overlast weg te nemen. Mogelijk wordt het aantal fietsparkeerplaatsen uitgebreid. De gemeente gaat pas over tot voorlichting en handhaving als dat is geregeld. Het plan van aanpak komt er verder op neer dat in het stationsgebied een fietsparkeerverbod wordt ingesteld: dan kan worden opgetreden tegen fietsers die hun fiets niet bij de fietsbeugels plaatsen. Daarom worden er tezijnertijd borden geplaatst.

Voor er gehandhaafd wordt, wordt eerst actie gevoerd met artikelen in de faam, interviews op Cool FM en wellicht met de nodige media-aandacht. Na verloop van tijd gaat de gemeente ingrijpen als er nog fout geparkeerde fietsen staan. Deze worden dan verwijderd en naar een centrale inzamelplaats gebracht. Daar is de fiets tegen betaling weer op te halen.

Eerst is het dus belangrijk om de juridische zaken in orde te hebben en te zorgen dat er genoeg fietsbeugels staan. De gemeente Middelburg vindt niet opnieuw het wiel uit, maar heeft over de bestrijding van fietsoverlast contact gehad met andere gemeentes, die hier ervaring mee hebben.
Provincie:
Tag(s):