dinsdag, 2. mei 2006 - 13:17

PvdA dumpt JSF in nieuw kabinet

Haarlem

Als de PvdA volgend jaar in een nieuw kabinet stapt, is het afgelopen met de Joint Strike Fighter (JSF). Dit zegt PvdA-defensiematerieelwoordvoerder Luuk Blom deze week in Intermediair. 'Onder de PvdA wordt er niet één JSF gekocht. Dat wordt een hard punt in het verkiezingsprogramma', aldus Blom. Defensie wil vanaf 2012 de eerste van 85 F-35 JSF jachtbommenwerpers in dienst nemen.

Het toestel vervangt de F-16. Eind dit jaar tekent het ministerie een overeenkomst met de VS over de productie, instandhouding en doorontwikkeling van het vliegtuig. Dat akkoord zal volgens Blom met de PvdA in een nieuw kabinet worden opgezegd.

Met de vliegtuigorder is een bedrag van zes miljard euro gemoeid. Volgens de PvdA is het business plan van de JSF op drijfzand gebouwd en wordt de gevechtsbommenwerper onbetaalbaar.

Over het business plan van de JSF zegt PvdA-defensiewoordvoerder Blom: 'Nederland heeft op basis van dat in 2000 in elkaar geflanste plan 850 miljoen dollar in het project gestopt maar de garantie dat we er iets uit krijgen is nul.

De bedoeling was dat de Amerikanen opdrachten aan de Nederlandse industrie in den brede zouden geven, maar feitelijk zijn bijna alle orders naar één bedrijf gegaan, namelijk Stork. Eigenlijk geven we verkapte overheidssteun aan dat bedrijf.'

De behoefte aan 85 JSF's is volgens Blom ingegeven door de drang van de Koninklijke luchtmacht om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vliegtuigen binnen te halen. 'Dat zou ik ook doen als ik bij de luchtmacht werkte, maar gelukkig is dat niet zo. We gaan toch geen zes miljard in de sloot gooien?'

Volgens de Amerikaanse Rekenkamer kost de JSF nu 110 miljoen dollar per stuk. Ir. John van den Heuvel van de stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten (NIID) zegt in Intermediair dat de prijs voor de Nederlandse JSF evenwel 45 miljoen euro zal bedragen.

Blom gelooft daar niets van. 'We krijgen gewoon een nota met daarop: aan u geleverd à 120 miljoen dollar per stuk, zoveel JSF's.' De PvdA zal volgens Blom in een nieuw kabinet niet bezuinigen op defensie, maar er zal wel worden gestreefd naar verdergaande Europese taakspecialisatie.
Provincie:
Tag(s):