donderdag, 13. juli 2006 - 9:24

Stoffelijk overschot vermiste duiker geborgen

Het stoffelijk overschot van de sinds zaterdag 8 juli op de Noordzee vermiste duiker is in de late avond van woensdag 12 juli geborgen. Tijdens een zoekactie onder leiding van de Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is de 50-jarige Leidschendammer voor de kust van Goeree-Overflakkee gelokaliseerd. Duikers van de Koninklijke Marine hebben het lichaam vervolgens van een diepte van dertig meter naar boven gehaald.

De duiker kwam zaterdagmiddag na een wrakduik op ongeveer 25 kilometer voor de kust niet meer naar boven. Een zoekactie met reddingsboten, een Douanevaartuig en drie helikopters tot het invallen van de duisternis had geen succes.

Vanaf dinsdag werd er gezocht met behulp van vaartuigen van Rijkswaterstaat. Het MS Arca, een geavanceerd meet- en oliebestrijdingsvaartuig, zocht met sonarapparatuur de zeebodem af. Bij ‘oneffenheden’ op de bodem werd vanaf het MS Zirfaea, normaal ingezet voor onderzoek van de zeebodem en het zeemilieu, een onderwaterrobot naar beneden gestuurd om de plek te bekijken; de beelden van de robot konden direct aan boord worden bekeken.

Op deze manier werd het lichaam van de duiker woensdagavond aangetroffen, op 30 meter diepte vlakbij het wrak waar hij gedoken had. Het lichaam is door duikers van de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine geborgen. Het stoffelijke overschot is afgelopen nacht in Scheveningen aan land gebracht. De Waterpolitie heeft de duikuitrusting voor technisch onderzoek in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):