dinsdag, 25. juli 2006 - 15:29

Zwarte zaterdag Frankrijk

Den Haag

De drukste dag van de zomer is zaterdag 29 juli. De Franse verkeerspolitie heeft het over zwarte zaterdag. Het is de start van de zomervakantie in de regio Parijs. In Frankrijk verwacht de ANWB in de Rhonevallei en op de route naar Spanje via de A9 files van rond de 70km.

Ook de wegen door midden en zuidwest-Frankrijk lopen dan vol. Die files zullen al beginnen wanneer het licht wordt (rond zes uur ’s ochtends) voor het tolstation Villefranche-sur Saône (ten noorden van Lyon). Op zwarte zaterdag 2005 stond in de middag ruim 740km file ('n nieuw record!). Pas na zes uur ’s avonds werd het minder druk.

Ook is het dit weekend topdrukte in Duitsland, vooral in het zuiden. De schoolvakanties beginnen in Beieren en bij Ford en VW beginnen de bedrijfsvakanties. Vooral op de A3/A9 Frankfurt-Neurenberg-München, de rondweg München A99 en de A8 naar Salzburg hebben vakantiegangers heel veel geduld nodig. Tevens wordt er op het circuit van Hockenheim zondag de Grote Prijs Formule 1 gehouden. Op de wegen naar het circuit de A5, A6 en A61 in de omgeving van Heidelberg, Mannheim en Ludwigshafen wordt het daarom erg druk.

Het verkeer in Oostenrijk en Zwitserland gaat zaterdag vast lopen voor de belangrijke tunnels door de Alpen.

In Oostenrijk is de Tauerntunnel (A10) het grootste knelpunt. Als het tegenzit lost de file vrijdagnacht niet op en zaterdag ochtend kan de wachttijd dan gemakkelijk oplopen tot meer dan vier uur.

De Sint Gotthardtunnel (A2) zal in Zwiterland het grootste knelpunt zijn. Vanaf een uur of acht is de wachttijd zo'n drie uur. Ook voor de grensovergang Chiasso/Brogeda staat het verkeer dit weekend bumper aan bumper.

Zeer druk met kilometers 'blik' op de uitvalswegen van Milaan, Turijn, Florence en Rome. Files van tientallen kilometers zullen ontstaan op de A1 tussen Milaan en Bologna en verder. Vorig weekend zaten er 20 miljoen Italianen op de weg en dat aantal wordt dit weekend zeker overtroffen!

Ook in Nederland begint de bouwvak in de regio Noord. Aankomend weekend gaan er meer dan een miljoen Nederlanders op vakantie en ruim de helft gaat naar het buitenland. Toch zal die uittocht niet voor heel veel drukte op de Nederlandse wegen gaan zorgen.

Wel druk zal het gaan worden bij diverse evenementen:

Roterdam het Tropisch Zomercarnaval. Zaterdag 29 juli.
Assen het Truckstar Festival op het circuit.Zaterdag 29 en zondag 30 juli. Drukte op de A28 en de N33 bij Assen. Bourgondische Jaarmarkt in Bergen op Zoom.
Provincie:
Tag(s):