woensdag, 14. juni 2006 - 23:12

Zwolle naar Internationale Hanzedagen in Osnabrück

Van 15 tot en met 18 juni 2006 worden de Internationale Hanzedagen voor de 26e keer georganiseerd. Gastheer is dit jaar de Duitse Hanzestad Osnabrück. Het thema van deze Hanzedagen is ‘Europa in Osnabrück’.

Het programma is veelzijdig. Naast de officiële vergaderingen en seminars is er een groots opgezette Hanzemarkt.

Gedurende vier dagen is er volop gelegenheid om de cultuur en handel van de deelnemende landen en steden te leren kennen en kennis over uiteenlopende onderwerpen te delen. Ook kunnen bezoekers en inwoners van de stad en wijde omgeving genieten van (muzikale) optredens.

Zwolle presenteert zich naast ruim 90 andere Hanzesteden uit 11 verschillende landen op de Hanzemarkt. De deelnemende Nederlandse steden (Kampen, Zutphen, Ommen, Bolsward, Stavoren, Hasselt, Hattem, Deventer, Doesburg, Oldenzaal, Groningen en Zwolle) presenteren zich zij-aan-zij in een ‘Nederlandse straat’.

Namens Zwolle nemen burgemeester Henk Jan Meijer, de gemeentesecretaris en enkele wethouders deel aan de Hanzedagen. Henk Jan Meijer is sinds 2001 lid van het Presidium (dagelijks bestuur) van het Internationaal Hanzeverbond. Hij heeft het thema Economie in portefeuille.

Dick van der Harst en Anne-Meta Gerritsen vertegenwoordigen Zwolle bij de JeugdHanze. Zij zijn leden van de Jongerenraad Zwolle.

Op zaterdag 17 juni bezoeken de gemeenteraden van Zwolle en Kampen gezamenlijk de Hanzedagen.

In het culturele programma van de Hanzedagen treden Zwolse groepen op. De akoestische band Harvest, het evenementenorkest 'Als Je Maar Bekend Band' en de streetdancegroep '!mpressed' van Dans- en Balletschool Ria van Diffelen geven acte de presence.

Historie
De Hanze was in de Middeleeuwen een verbond van welvarende en machtige handelssteden in Noordwest-Europa. Zij vormden tussen 1260 en 1669 een soort Europese Unie ‘avant la lettre’. De Hanzesteden kwamen eens in de zoveel tijd in vergadering bijeen. De laatste keer was dat in 1669.
In 1980, 311 jaar na die laatste bijeenkomst, vond in Zwolle – ter gelegenheid van het 750-jarig jubileum van de stad – opnieuw een bijeenkomst plaats van voormalige Hanzesteden. Net als vroeger, onder voorzitterschap van de Duitse stad Lübeck. Door dit Zwolse initiatief ontstond de ‘Hanze van de Nieuwe Tijd’.
Elk jaar vindt er nu ergens in een voormalige Hanzestad in Noordwest-Europa een bijeenkomst plaats. Daaromheen wordt een grote manifestatie gehouden, waaronder de Hanzemarkt. Daar presenteren alle deelnemende steden zich, met vaak als aanleiding de viering van een jubileum van de gastgevende stad.
De ‘Hanze van de Nieuwe Tijd’ telt inmiddels zo’n 120 steden uit 15 landen.
Provincie:
Tag(s):