maandag, 27. augustus 2007 - 16:33

1-mans actie tegen mobiele muziekoverlast in OV

Amsterdam

Alexander Klöpping is student aan de Universiteit van Amsterdam en reist regelmatig met de trein. Hij ergert zich dood aan jongeren die muziek afspelen door de luidspreker van mobieltjes Klöpping is een website begonnen waar reizigers hun ervaringen kunnen vertellen.

Als je wel eens met het OV reist dan ken je deze situatie gegarandeerd. Een hangjeugdige stapt de trein, bus, tram of metro binnen. Pakt zijn mobiele telefoon en start een luid, jengelend rapnummer. Die muziek luistert hij niet via oordopjes, maar via de externe luidspreker van zijn mobiele telefoon, waardoor iedereen kan meegenieten van het blikkentrommel-geluid dat uit het speakertje komt. Reizigers draaien zich geïrriteerd om naar de bron van het repeterende geluid, maar niemand zegt er wat van.

“Het wordt tijd dat het afgelopen is met dergelijk asociaal gedrag. Bijna iedere mobiele telefoon heeft tegenwoordig oordopjes, dus het is een kwestie van fatsoen om deze te gebruiken.�

“Muzieksmaak is persoonlijk, en zelfs als je een bepaald nummer leuk vindt, is het niet prettig om het opgedrongen te krijgen. Veel mensen die reizen met het OV hebben een drukke baan of studie, en dat is vaak stressvol genoeg. De tijd die we reizend doorbrengen is voor veel mensen een rustmoment en het hardop afspelen van muziek is volkomen asociaal.�

Klöpping is een website begonnen Fucking Irritant waar reizigers hun ervaringen kunnen vertellen. “Het dient vooral als beweging. Ik hoop dat reizigers elkaar gaan helpen door er wat van te zeggen en jongeren duidelijk te maken dat ze gewoon een koptelefoon moeten gebruiken�.

Eerder was een dergelijke actie en groot succes in Londen. Vierduizend reizigers zetten hun handtekening tegen de ‘noisecriminals’ en nog eens duizenden mensen vertelden online hun ervaringen. Daarop werden er kamervragen gesteld en hangen er nu grote waarschuwingsborden in bussen en metro’s.
Categorie:
Tag(s):