maandag, 26. februari 2007 - 11:41

ANWB: Test laat verschillen zien tussen zomerbanden

Den Haag

De recente test van zomerbanden van de ANWB laat een aantal verschillen in kwaliteit zien. Wat opvalt is dat de kwaliteit- of premiummerken hun imago hebben waargemaakt met goede tot zeer goede prestaties. Aan de onderkant van het spectrum zijn er een aantal goedkopere banden met teleurstellende resultaten.

Toch blijken ook in het goedkope segment prima alternatieven voorhanden. De Ceat (huismerk van Kwik-Fit) heeft de ANWB positief verrast en ook de Hankook is overtuigend en kunnen we aanraden. Net zo goed zijn er premiumbanden waar de verwachtingen hoger van waren. Het geeft maar weer eens aan dat iedere band op z'n eigenschappen beoordeeld moet worden en niet op z'n naam of faam.

Alle banden ondergaan een uitgebreide testprocedure. Om alle rijeigenschappen te kunnen meewegen worden de banden op droog wegdek, op nat wegdek, de duurzaamheid op hoge snelheid en de slijtvastheid getest. Naast deze veiligheidsrelevante testcriteria worden ook milieuaspecten als rolweerstand, geluidsproductie en chemische samenstelling onder de loep genomen.

De adviesprijzen van de geteste zomerbanden lopen uiteen van €85 tot ca €145.

Per geteste band worden er maar liefst dertig exemplaren aangeschaft, anoniem bij bandenhandelaren om te voorkomen dat fabrikanten 'geprepareerde of speciale' banden leveren. Twintig stuks worden gebruikt om de rijeigenschappen te beproeven, tien stuks voor de slijtage en snelheidstest. Ook in deze zomerbandentest 2007 gingen er weer meer dan 1000 banden doorheen.
Categorie:
Tag(s):