vrijdag, 22. juni 2007 - 8:31

Bijzondere pil voor Vierdaagse-lopers

Nijmegen

Vorig jaar vielen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse twee doden, als gevolg van de grote inspanning bij hoge temperatuur. Ook konden de ambulances en de ziekenhuizen in en om Nijmegen de stroom van bezwijkende wandelaars niet aan.

In opdracht van het Vierdaagsebestuur start Maria Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dit jaar met een langlopend onderzoek naar de fysieke gevolgen van Vierdaagselopen onder verschillende weersomstandigheden. Ze doet dat met behulp van een bijzondere pil.

In de wetenschapsagenda van de Radboud Universiteit (20 juni) zegt Maria Hopman onder meer: ‘Vochthuishouding en temperatuurregulatie zijn de twee belangrijkste risicogebieden wanneer je je inspant bij hoge temperaturen. Daar richten we ons onderzoek dan ook op. Bij een steekproef van zestig mensen gaan we de centrale temperatuur van het lichaam meten én de vochthuishouding in de gaten houden.

De deelnemers slikken de avond voordat ze gaan lopen een pil met daarin een temperatuursensor en een klein zendertje. Na 24 uur verlaat die pil het lichaam, maar intussen kunnen wij op elk moment van de dag met speciale kastjes en een ontvanger de meetgegevens via die pil ontvangen. In Nederland is deze meetmethode, die pas een paar jaar bestaat, nog maar zelden toegepast.'
Provincie:
Tag(s):