maandag, 4. juni 2007 - 14:11

Boete voor overtreders start- en landingstijden Schiphol

Schiphol

Elke luchtvaartmaatschappij die ‘s nachts of in de vroege ochtend in strijd met de aan haar toegewezen vertrek- en landingstijden (slots) op de luchthaven Schiphol landt of vertrekt, riskeert een boete van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Dat zijn de inspectie en de Stichting Airport Coordination Netherlands (SACN), de partij die voor Schiphol de slots onder de luchtvaartmaatschappijen verdeelt, onderling overeengekomen.

SACN blijft verantwoordelijk voor het toezicht op de vertrek- een aankomsttijden, maar krijgt met deze regeling een stok achter de deur om notoire overtreders aan te pakken. Een luchtvaartmaatschappij die na herhaaldelijke waarschuwingen van de slotcoördinator overtredingen begaat, wordt door de inspectie een last onder dwangsom opgelegd van 15.000 euro per verdere overtreding. Die boete kan oplopen tot een maximum van 300.000 euro. De maatregel wordt weer opgeheven als de maatschappij een jaar lang geen overtredingen begaat.

De maatregel geldt voor maatschappijen die in strijd met de afspraken landen en starten tussen 23.00 en 7.00 uur. Vooral op dat moment is een aanscherping van de handhaving nodig omdat dan een situatie dreigt dat overtreders de jaarlijks beschikbare geluidsruimte vroegtijdig opsouperen, waardoor luchthaven en andere luchtvaartmaatschappijen worden gedupeerd en de nachtrust van omwonenden wordt verstoord.
Provincie:
Tag(s):