vrijdag, 16. februari 2007 - 15:55

Bouw Stedelijk Museum kan van start

Amsterdam

De bouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam kan beginnen. Wethouder Kunst en Cultuur Carolien Gehrels heeft bekendgemaakt dat het college van Burgermeester & Wethouders de voorgenomen bouwplannen aan de gemeenteraad op 14 maart aanstaande zal voorstellen.

De aanbesteding van het project is succesvol afgerond. Aannemer Midreth uit Mijdrecht gaat het nieuwe Stedelijk Museum bouwen. De oplevering van het nieuwe Stedelijk Museum is in de zomer van 2009 en eind van dat jaar zal de opening zijn.

Vanaf 1989 is gesproken over nieuwe huisvesting van het Stedelijk Museum. In 2003 kwam het proces in een stroomversnelling na het advies van de Commissie Toekomst Stedelijk Museum. De commissie stelde dat het Stedelijk Museum weer tot de wereldtop moet gaan behoren, onder andere door een nieuw bouwkundig ontwerp. In 2004 kwam er vervolgens een alom geprezen ontwerp van Benthem Crouwel Architecten dat nu wordt uitgevoerd.

Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels: “Dit kan de doorbraak zijn. Het Stedelijk is een icoon van Amsterdam en velen kunnen de dag van de heropening op het Museumplein nauwelijks afwachten. Dit is prachtig nieuws voor alle Amsterdammers én alle liefhebbers van moderne kunst en cultuur in de wereld. Amsterdam zonder Stedelijk Museum is nauwelijks denkbaar. Ik verwacht dan ook dat de gemeenteraad positief zal besluiten.�

Ook directeur Gijs van Tuyl is bijzonder verheugd met dit goede nieuws. “Dit is fantastisch! We kunnen niet wachten om te beginnen." De nieuwbouw en renovatie van het Stedelijk Museum kost 76 miljoen euro. Van dit bedrag wordt bijna de helft opgebracht door externe partijen, waaronder Rijk en provincie.

Amsterdam is naast deze partijen ook de Stichting Fondsenwerving Stedelijk Museum onder leiding van Cor van Zadelhoff en Morris Tabaksblat bijzonder dankbaar. Het onderstreept de betrokkenheid van ‘de buitenwereld’ bij het Stedelijk Museum en het belang van het project.
Provincie:
Tag(s):