donderdag, 20. december 2007 - 19:18

Burgemeester Som sluit drugspand in Kerkrade

Kerkrade

In Kerkrade heeft burgemeester Jos Som woensdagmiddag het drugspand ‘Old Indian’ aan de Locht gesloten. Het was al langer bekend dat vanuit dit pand drugs werden verkocht, zo meldt de gemeente.

De ingekomen klachten en de door de politie aangereikte rapportages waren echter in het verleden volgens de wet niet voldoende om het pand te sluiten. Sinds 1 november van dit jaar is de Opiumwet veranderd waardoor burgemeesters panden veel sneller kunnen sluiten. Tot aan dat moment konden woningen die bekend stonden als drugspand alleen worden gesloten als ze overlast veroorzaakten. Maar bewijs voor ernstige overlast was vaak moeilijk door gemeenten te leveren omdat een pand bijvoorbeeld bij een parkeerplaats lag.

Met de nieuwe wet in de hand kan een burgemeester in goede samenspraak met justitie en politie binnen ongeveer twee maanden een pand sluiten; illegale verkoop en teelt van drugs zijn nu voldoende redenen.

“Woensdag 19 december is het eerste drugspand gesloten met de nieuwe wet in de hand, de komende twee maanden zullen er nog zeker zes stuks volgen� aldus burgemeester Jos Som.

Als geconstateerd is dat er illegale drugs worden verkocht of geteeld, ontvangt de eigenaar van de gemeente een waarschuwing in de vorm van een brief. In die brief wordt de betrokkene verzocht om met de strafbare activiteiten te stoppen. Gebeurt dat niet en wordt ook geen gevolg gegeven aan een tweede brief dan kondigt de gemeente de sluiting aan.
De woning wordt dan voorzien van panelen op deuren en ramen die elke toegang onmogelijk maken. Tegelijk worden water, gas en elektriciteit afgesloten. Na zes maanden krijgt de eigenaar weer toegang tot de woning. Wordt er dan weer een overtreding vastgesteld, dan wordt de woning opnieuw verzegeld, ditmaal voor een jaar. Bij een eventuele derde overtreding gaat het pand definitief dicht.
Provincie:
Tag(s):