donderdag, 22. maart 2007 - 10:21

De BMW M3 voor het eerst met V8 krachtbron

Op de autobeurs van Genève introduceerde BMW de conceptcar van de nieuwe BMW M3. Wat zich onder de motorkap van deze auto zou bevinden was onderwerp van menig discussie. Nu maakt BMW officieel bekend dat na vijftien jaar en twee modelgeneraties M3, de fameuze zes-in-lijn motor van dit legendarische model voor het eerst plaats maakt voor een nog krachtiger V8 krachtbron.

De uitdaging om de prestaties van het voorgaande model te overtreffen was groot. Desondanks zijn de technici van BMW erin geslaagd om het potentieel van de BMW M3 op een nóg hoger plan te brengen. De zesvoudig tot ‘Engine of the Year’ gekroonde 3,2 liter zes-in-lijn motor wordt in het nieuwe model vervangen door een hoogtoerige V8 krachtbron met specificaties die elke rechtgeaarde autoliefhebber doen watertanden.

Met een maximum toerental van 8.300 toeren per minuut is deze motor de hoogsttoerige motor in de geschiedenis van in serie geproduceerde BMW automobielen. Met een cilinderinhoud van 3.999 cc ontwikkelt de nieuwe V8 een vermogen van 309 kW/420 pk, gecombineerd met een al even indrukwekkend koppel van 400 Nm. Minstens zo indrukwekkend is het feit dat 85 procent van het koppel beschikbaar is over een uitzonderlijk breed toerengebied van 6.500 tpm. Al vanaf 2.000 tpm kan de bestuurder beschikken over een trekkracht van 340 Nm.

Om zijn illustere voorganger te kunnen overtreffen, werden voor deze motor beproefde BMW technieken als dubbele VANOS en individuele gaskleppen per cilinder toegepast, alsmede een uiterst krachtig motormanagement. Mede dankzij geavanceerde productietechnieken en hoogwaardige, lichtgewicht materialen die ook in de V8 van de BMW Sauber F1 bolide worden toegepast, weegt de motor van de nieuwe BMW M3 slechts 202 kilo. Daarmee realiseert BMW M GmbH zelfs een gewichtsbesparing van vijftien kilo ten opzichte van de zescilinder uit het voorgaande model.
Categorie:
Tag(s):