donderdag, 8. maart 2007 - 9:32

De Noord- en Zuidpool zijn 'hot'

Koningin Beatrix was donderdagmiddag 8 maart in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden aanwezig bij de start van het vierde International Polar Year (IPY) in Nederland. Het pooljaar stimuleert internationaal gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek en culturele projecten over de poolgebieden. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt.

Het internationale pooljaar vindt sinds 1882 voor de vierde keer plaats. Meer dan 50.000 mensen uit 60 landen werken mee aan dit internationale jaar. Zij zijn werkzaam bij onderzoeksprojecten vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines, waaronder glaciologie, oceanografie, ecologie en de menswetenschappen.

De menswetenschappen zijn voor het eerst in het IPY prominent aanwezig. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen doen historisch onderzoek naar menselijke exploitatie van natuurlijke hulpbronnen op Spitsbergen. Daarnaast hebben inheemse volkeren uit het noordpoolgebied een plek in het IPY.

Inheemse organisaties nemen deel aan wetenschappelijk onderzoek, maar ook zijn de historie, taal en sociale structuren van de inheemse bevolking onderwerp van onderzoek. Ook worden gedurende het pooljaar culturele en educatieve projecten georganiseerd.

Kennisoverdracht en een breed publiek bewust maken van het belang van de poolgebieden voor de samenleving is een van de aandachtsgebieden tijdens het IPY 2007-2008. Het publiek wordt betrokken bij de onderzoeksinspanningen door middel van tentoonstellingen, lezingen en educatieve projecten. Zo vindt in het Natuurmuseum Fryslân de tentoonstelling Bestemming Antarctica plaats, een hommage aan de in 2004 overleden natuurfotograaf Flip de Nooyer.

Bij de start van het IPY houdt onder andere de minister van Buitenlandse Zaken en Financiën van Groenland, de heer Motzfeldt, een toespraak. Daarnaast voert het Noord Nederlands Orkest de Antarctica Symfonie van Sir Peter Maxwell Davies uit.

ESA draagt ook bij aan het IPY 2007-2008, dat de meest intensieve onderzoeksperiode naar de poolgebieden is sinds een halve eeuw. Dit heeft ESA bekendgemaakt. Duizenden wetenschappers uit meer dan zestig landen doen onderzoek tijdens het tweejarige IPY programma onderzoek. Het wordt een intensieve, internationaal gecoördineerde campagne van poolobservaties, interdisciplinair onderzoek en analyse.

De resultaten zullen ons begrip van de fysieke, biologische en sociale processen in de poolgebieden vergroten., hun verbanden met het klimaatsysteem van de wereld verder blootleggen en de weg vrijmaken voor toekomstige ontdekkingen.

In 2009, als dit IPY wordt afgesloten, levert ESA nog een belangrijke bijdrage aan het onderzoek in de poolgebieden met de lancering van Cryosat 2. Dit ruimtevaartuig zal precieze veranderingen in de dikte van de ijsplaten in de poolgebieden en het drijvende zeeijs rapporteren. De observaties die tijdens de drie jaar van de missie worden gedaan, leveren overtuigend bewijs over de snelheid waarmee de ijsbedekking afneemt.

Een ander initiatief dat in 2006 is begonnen en door ESA wordt gesteund is Polar View. Dit is een teledetectieprogramma dat wordt gefinancierd door het Earthwatch GMES Service Element (GSE) en zich concentreert op de noord- en zuidpoolgebieden. Het bevordert het gebruik van satellieten voor het algemeen nut en ter ondersteuning van de openbare orde, op de gebieden van duurzame economische ontwikkeling, veiligheid op zee, en het milieu.
Categorie:
Tag(s):