zondag, 4. maart 2007 - 10:08

De Noord- en Zuidpool zijn 'hot'

Deze week is het International Polar Year (IPY) 2007-2008, een groot wereldwijd wetenschapsprogramma dat zich concentreert op het noord- en zuidpoolgebied, officieel van start gegaan. ESA draagt bij aan dit belangrijke initiatief, dat de meest intensieve onderzoeksperiode naar de poolgebieden is sinds een halve eeuw. Dit heeft ESA bekendgemaakt.

Duizenden wetenschappers uit meer dan zestig landen doen onderzoek tijdens het tweejarige IPY programma onderzoek. Het wordt een intensieve, internationaal gecoördineerde campagne van poolobservaties, interdisciplinair onderzoek en analyse.

De resultaten zullen ons begrip van de fysieke, biologische en sociale processen in de poolgebieden vergroten., hun verbanden met het klimaatsysteem van de wereld verder blootleggen en de weg vrijmaken voor toekomstige ontdekkingen.

Het laatste International Polar Year werd gehouden in 1957-1958 en legde de basis voor veel van de poolwetenschappelijke kennis die we vandaag de dag hebben. Gezien de belangrijke rol die de poolgebieden in wereldwijde veranderingen spelen, is er nu meer dan ooit behoefte aan een gecoördineerd internationaal initiatief om een grote vooruitgang te boeken in de poolwetenschap en in het begrip van het klimaat en de ecosystemen van de aarde.

Tijdens IPY 2007-2008 zal ESA haar legacy data beschikbaar maken door middel van een uitgebreid portfolio van observatiegegevens van de aarde. Het portfolio bevat huidige en historische gegevens (tot vijftien jaar geleden) van haar eigen satellieten ERS 1, ERS 2 en Envisat en de gegevens van een aantal satellieten die niet van ESA zijn.

ESA heeft eind 2006 een specifieke Announcement of Opportunity gedaan voor gegevensverschaffing van aardobservatie voor wetenschappelijk onderzoek en toepassingsontwikkeling ter ondersteuning van IPY 2007-2008. De gegevensverschaffing moet in de lente van 2007 beginnen.

Alle gegevens zijn gratis en de 48 geselecteerde projecten uit twaalf verschillende landen zullen zowel het noord- als het zuidpoolgebied omvatten. Gegevens worden beschikbaar gemaakt en de exploitatie van historische archieven wordt mogelijk in verband met de volgende missies: Envisat, ERS 1 en 2, Proba, GOCE en SMOS (indien gereed) van ESA, en missies van derden waaronder ALOS van Japan en de Spot-4 van CNES, de Franse ruimtevaartorganisatie.

In 2009, als dit IPY wordt afgesloten, levert ESA nog een belangrijke bijdrage aan het onderzoek in de poolgebieden met de lancering van Cryosat 2. Dit ruimtevaartuig zal precieze veranderingen in de dikte van de ijsplaten in de poolgebieden en het drijvende zeeijs rapporteren. De observaties die tijdens de drie jaar van de missie worden gedaan, leveren overtuigend bewijs over de snelheid waarmee de ijsbedekking afneemt.

Een ander initiatief dat in 2006 is begonnen en door ESA wordt gesteund is Polar View. Dit is een teledetectieprogramma dat wordt gefinancierd door het Earthwatch GMES Service Element (GSE) en zich concentreert op de noord- en zuidpoolgebieden. Het bevordert het gebruik van satellieten voor het algemeen nut en ter ondersteuning van de openbare orde, op de gebieden van duurzame economische ontwikkeling, veiligheid op zee, en het milieu.
Categorie:
Tag(s):