maandag, 4. juni 2007 - 9:06

De wereld danst in Burgum

Burgum

Het Internationaal Dansfestival, in 2007 voor de 9e keer in Burgum, staat dit jaar in het teken van de jongeren. Dansen is hot. Dansen staat nationaal en internationaal vol in de aandacht, in allerlei TV shows, maar ook op straat en in de dansscholen. De groepen die dit jaar naar Burgum komen, sluiten aan bij die populariteit van de sportieve en culturele kanten van het dansen. Uit Azië, Afrika en Europa komen dansgroepen in juni naar Burgum.

Op het programma staan een folkloristische groep van jongeren uit het Afrikaanse Togo, maar ook een wervelende Zuid-Europese dansgroep uit Portugal. ‘Echt’ Nederlands is Holland Express, met dansers die traditioneel erfgoed aan eigentijdse dansen koppelen. Ze bereiken daarmee niet alleen de mensen die traditioneel belangstelling hebben voor volksdans, maar ook grote groepen jonge mensen die de klompendans in een heel ander daglicht zullen zien. Uit Panevėžys in Litouwen komt de Folk Dance Group Pynimėlis met heel jonge dansers tussen de 12 en 15 jaar. Daarnaast zijn er onder meer groepen uit Georgië, Bulgarije en Tuva uitgenodigd.

Het hele festival wordt gedragen door veel, veel vrijwilligers. Niet alleen het bestuur en de organiserende commissie werken belangeloos aan dit spektakel, maar ook de vele gezinnen in de dorpen die de dansers opvangen verzorgen bed en maaltijden voor hun gasten helemaal vrijwillig. De gastgezinnen krijgen daar, behalve gezelligheid en een heel andere cultuur in huis, niets voor terug. De inzet van de gastgezinnen is van levensbelang voor de organisatie van het festival. Alle dansers worden ondergebracht bij gastgezinnen in Burgum en de dorpen rondom Burgum. De dansers verzorgen naast optredens tijdens het festival ook speciale schooloptredens in de dorpen waar ze logeren, zodat de basisschoolleerlingen op een verrassende manier met heel andere culturen in aanraking komen.

Het kleurrijke en spectaculaire hoogtepunt van het Internationale Dansfestival is zonder twijfel de grote wervelende dansshows in de sporthal, vrijdag- en zaterdagavond om 20.30 uur. De optredens van alle deelnemende groepen en muziek van Fryslân Brass vraagt enorm veel organisatie en inzet van de vele vrijwilligers, maar het resultaat is steeds fantastisch. Wie zeker wil zijn van een plaats, koopt de kaarten in de voorverkoop. Dit jaar is de verkoop van de kaarten in de voorverkoop centraal geregeld bij ZigZag, aan de Lageweg 46 in Burgum. Bij Follie de Haan zijn daar, vanaf 15 mei de kaartjes af te halen. Openingstijden van ZigZag: van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Dansen is dé sport voor alle leeftijden. Swingen op K3, break dancend over de markt, stijldansen op je bruiloft of volksdansend voor je plezier: dansen spreekt veel mensen aan. In Burgum wordt van 12 tot en met 17 juni voor de negende keer een Internationaal Dansfestival georganiseerd. Alle dansliefhebbers komen aan hun trekken. Kijken naar exotische groepen die uit de hele wereld naar Burgum komen met wervelende voorstellingen, of zelf uitproberen in de workshops op zaterdag? Dansen is plezier voor meer.

Hangplek is een dynamisch dansstuk uitgevoerd door veertien jonge dansers en danseressen van Dansgroep Holland Express. Zij beelden op verschillende manieren een hangplek uit: romantisch en in de sfeer van een feest. Choreograaf Guus van Kan heeft met Hangplek een vernieuwend folklorestuk gemaakt. Dansgroep Holland Express probeert jonge mensen te interesseren voor de Nederlandse volksdans door eigentijdse thema's te koppelen aan traditioneel erfgoed.
De Kunstfactor Dansjury bestaat uit dansexperts van verschillende disciplines, leeftijd en achtergrond. De juryleden zijn Gerry Morel, Sandra van Doormaal, Aline Barbou, Benno Hübner en Jopie de Groot. Zij stelden uit een longlist van dertien choreografieën een shortlist samen van zeven genomineerden. Via dansweb.nl kon het publiek tot en met zaterdag 26 mei, 12 uur stemmen op zijn favoriete choreografie uit de longlist. De Juryprijs bestaat uit een dansend glasbeeld van kunstenaar Adriaan Rees. De publieksprijs bestaat uit een ingelijste foto van dansfotograaf Antoinette Mooy.
Provincie:
Tag(s):