maandag, 27. mei 2024 - 19:51

Na DNA-match: OM eist zes jaar cel voor gewelddadige woningoverval uit 2012

Hamer rechtbank
Foto: PX
Gennep

Twaalf jaar geleden krijgen een man en een vrouw de schrik van hun leven. Bij een nachtelijke en gewelddadige woningoverval richt een van de vier overvallers een geweer op de man terwijl hij voor zijn bed staat. De daders slaan met geld en sieraden op de vlucht. Jaren later krijgt de politie dankzij een DNA-match een van de vier verdachten in beeld. Hij stond vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) eist zes jaar cel.

Het is vrijdag 17 augustus 2012 wanneer de vrouw midden in de nacht vier overvallers met bivakmutsen en handschoenen waarneemt op het moment dat zij naar het toilet wil gaan in haar woning in Gennep. Haar man, die in bed ligt, hoort gestommel. Half slapend maant hij zijn vrouw tot stilte, omdat hij wil slapen. Op enig moment ziet hij dat er iemand met een geweer op hem gericht voor zijn bed staat. De overvallers willen geld en sieraden en houden de bewoners onder schot. Zij moeten zorgen voor toegang tot twee kluizen. Voordat de vier de woning verlaten en op de vlucht slaan maken zij de bewoners vast met tie wraps en tape. Naast de sieraden is er die nacht ruim 130.000 euro weggenomen.

DNA-match

De politie start een onderzoek naar de verdachten, maar dat blijft zonder resultaat. Wel is er een anonieme melding met beschrijvingen van de signalementen van de verdachten. Ook komt de naam van de verdachte in 2012 naar voren bij het Team Criminele Inlichtingen als een van de daders van de overval. Jaren later, in 2023, komt er bericht dat er door nader onderzoek van het DNA-mengprofiel een DNA-match is met diezelfde verdachte. Zijn DNA-sporen zijn aangetroffen op het uiteinde van de tape waarmee de slachtoffers waren vastgemaakt. De daders droegen weliswaar handschoenen, maar de tape werd door een van de daders met de mond afgescheurd, zo blijkt uit onderzoek. De politie houdt vervolgens een 31-jarige man aan uit de regio Arnhem.  

Gemiste kansen

In haar requisitoir ging de officier van justitie vandaag in op het leed dat de slachtoffers is aangedaan en de gemiste kansen van de verdachte om zijn leven te beteren: “Twaalf jaar lang heeft de verdachte de dans weten te ontspringen voor deze brutale woningoverval. Hij was destijds pas 19 jaar en had al een strafblad. Toch had hij daarna alle kans en tijd gehad om zijn leven te beteren. Helaas duidt niets er op dat hij sinds 2012 tot inzicht is gekomen dat misdaad niet loont. Hij heeft zijn leven totaal niet op de rit.”

Hoewel de verdachte zijn betrokkenheid ontkent, is volgens het OM voldoende wettig en overtuigend bewezen dat hij een van de vier daders van de gewelddadige overval is. Tegen de man is een gevangenisstraf van zes jaar geëist.

Categorie:
Provincie: