woensdag, 30. mei 2007 - 9:26

De Zeeuwse Klapbank voor het eerst in Zeeuws-Vlaanderen

Regionaal

Sinds 1 januari reist De Zeeuwse Klapbank, een tentoonstelling over Zeeuwse dialecten, langs de bibliotheken in Zeeland. Vanaf half mei tot 4 juli is de tentoonstelling voor het eerst te zien en te beluisteren in Zeeuws-Vlaanderen: na Yerseke en Zierikzee is nu de bibliotheek van Oostburg aan de beurt.

U beluistert in de tentoonstelling fragmenten uit dialectopnames van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. U hoort Zeeuws-Vlamingen uit Breskens en Hoofdplaat praten over de Ramp van 1953, een vrouw uit Groede vertelt hoe het brood gebakken wordt op de boerderij en een Oost-Zeeuws-Vlaamse klompenmaker legt uit hoe klompen worden gemaakt.

Ook Zeeuwen uit de andere regio’s (van de overkant) vertellen over de Ramp, over landbouw of over alledaagse dingen. Op dit ogenblik zijn er dertig fragmenten te beluisteren van ongeveer vijf minuten. Daarnaast hoort u ook verhalen en liederen uit heel Zeeland op de twaalf bioscoopstoelen.

Kom gerust eens langs in de bibliotheek en neem een paar minuten plaats op de klapstoeltjes of in de bioscoopstoelen. Het bedienen van de apparatuur is niet moeilijk, zelfs eenvoudig. In een beknopte handleiding bij de dvd-spelertjes ziet u onmiddellijk wat u moet doen. En ongetwijfeld is er altijd wel een vriendelijke bibliotheekmedewerker die u even toont hoe het moet.

De openingsuren van de bibliotheek in Oostburg, Langestraat 1a:
- maandag en dinsdag: 13.30 - 17.30 uur;
- woensdag en vrijdag: 10.00 - 20.00 uur;
- donderdag: gesloten;
- zaterdag: 10.00 - 12.30 uur.

De tentoonstelling is een initiatief van de consulent streektalen van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). Voor meer inlichtingen over de tentoonstelling of de dialectkrant: SCEZ, Veronique De Tier, 0118-670883. Voor meer informatie over de verdere routing, zie www.scez.nl
Provincie:
Tag(s):