vrijdag, 2. februari 2007 - 23:12

Dode kalveren in Veluwse bossen

Elspeet

Boa’s van het Groennetwerk Noord Veluwe (jachtopzichters, toezichthouders etc) hebben in de bossen rond Nunspeet en Elspeet binnen één jaar tijd drie keer een kadavers van runderkalveren aangetroffen. Vermoedelijk zijn deze kalveren ergens bij één of meerdere veehouders doodgegaan en vervolgens in het buitengebied gedumpt.

De oormerken van twee van deze kalveren waren verwijderd. In het andere kalf had geen oormerk gezeten.

Afgelopen weekend werd er aan de Vierhouterweg nabij Elspeet het derde kalf in het bos gebied aangetroffen. Dit kalf was naar schatting enkele weken oud toen het stierf. Van de kadavers is DNA veiliggesteld voor nader onderzoek richting eigenaar. De dode kalveren werden via de AID en Rendac afgevoerd.

In verband met de verspreiding van veeziekten lijkt het op deze wijze dumpen van dode dieren, waarvan de doodsoorzaak niet bekend is, een risicovolle
aangelegenheid. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat andere veehouders in dit gebied blij zijn met dergelijke onverantwoordelijke praktijken.

Waarom de kalveren niet gewoon door de eigenaar voor destructie zijn afgegeven is vooralsnog een raadsel. De zaak is in onderzoek.
Provincie:
Tag(s):