zondag, 11. maart 2007 - 15:55

Feyenoord pakt punt in Alkmaar

De best scorende aanval van Nederland tegen één van de slechtste verdedigingen, dat beloofde wat. Vooraf dan althans, want Feyenoord hield zich goed staande. De ploeg van Erwin Koeman kreeg zelfs een behoorlijk aantal kansen, zoals Pierre van Hooydonk een paar minuten voor tijd. Van Gaal - Koeman (Erwin in dit geval): 0-0.

Maarten Martens liet vandaag wederom zien hoe belangrijk hij is voor AZ. Hij speelde namelijk alles behalve lekker en zodoende kwam ook AZ niet zoals normaal uit de verf. De ploeg tikte de bal wel rond, op zoek naar de vrije man. Maar bij de eindpass zat er uiteindelijk toch elke keer weer een Feyenoordbeen tussen.

Het ontvangst voor Henk Timmer was een stuk vriendelijker dan dat voor Ron Vlaar. De supporters van AZ vonden het nodig met fluitconcerten te tonen dat ze het er nog steeds niet mee eens zijn dan 'hun' grote talent voor de Rotterdamse club heeft gekozen. Timmer werd niet uitgefloten, maar menig AZ-er zal logischerwijs niet gelukkig zijn geweest met zijn vele goede reddingen. Hij moest zich nogal eens strekken, maar wist elke inzet te pareren. AZ was in de eerste helft, zoals verwacht, de meest voetballende en overheersende ploeg. Toch waren er, vaak uit counters, toch ook heel wat kansen voor Feyenoord. Met veel mensen voor de bal liet AZ gevaarlijk veel ruimte liggen en daar profiteerde Feyenoord een paar keer van. De Guzman en Buijs misten echter allebei, Castelen probeerde een penalty te versieren maar dat kwam hem op een gele kaart te staan.

Zoals vooraf bedacht moest Feyenoord dit niet voetballend aan gaan pakken, maar fysiek. De werklust wierp vooral in het eerste deel van de tweede helft zijn vruchten af. Feyenoord won meer en meer duels en kon wat verder van de eigen goal afspelen. Danny Buijs, vandaag wederom vaak betrokken in kleine opstootjes, kwam veel in balbezit doordat hij amper een directe tegenstander had. Zijn passjes zag hij helaas niet bekroond met een doelpunt. De eerste keer dat AZ er doorheen kwam in de tweede helft was pas twintig minuten voor tijd, maar was gelijk wel levensgevaarlijk. Arveladze verschalke Timmer wel, maar stiftte de bal op de kruising.

Feyenoord raakte licht gehavend. De Guzman moest aan het eind van de eerste helft twee vingers laten intapen. Eén ervan leek uit de kom te zijn geschoten. Na rust kwam hij met een groter verband uit de kleedkamer. Angelos Charisteas moest na zeventig minuten het veld verlaten met een spierblessure in zijn bovenbeen. Serginho Greense moest zich in de slotfase laten wisselen. Na een onschuldig duel met Dembélé verstapte hij zich en moest met de brancard het veld af. Hij greep naar zijn linkerknie. Karim Saïdi, net weer speelklaar, kon gelijk de veters strikken. Timmer leek een paar minuten voor tijd afgevoerd te moeten worden, Sheriff Ekramy stond al klaar, maar wist het duel uit te spelen. Koeman kan de schade morgen dus weer opmaken, maar wel met een punt uit Alkmaar op zak.