vrijdag, 23. februari 2007 - 0:23

Flevoland aan de slag met energiebesparing

Lelystad

Milieugedeputeerde Laura Bouwmeester van de Provincie Flevoland heeft het virtuele energieloket ‘Flevoland Bespaart’ geopend. Met dit initiatief willen de provincie en haar gemeenten energiebesparende maatregelen onder de aandacht brengen van de inwoners van Flevoland.Huiseigenaren kunnen op www.flevolandbespaart.nl terecht voor een energiescan van hun woning en voor energiebesparende tips.

Met het invullen van slechts enkele gegevens wordt een indicatie verkregen van het energieverbruik van de woning. In plaats van een technisch verhaal wordt een energielabel toegekend, zoals iedereen die kent van de koelkast. Dat label is vanaf 2008 verplicht bij verkoop of verhuur van iedere woning.

Laura Bouwmeester: “Wij willen laten zien dat energie besparen niet lastig hoeft te zijn en behalve goed voor het klimaat ook goed is voor de woningeigenaar zelf. Energiebesparende maatregelen in huis bieden voordelen: meer wooncomfort, lagere energierekening, gezonder binnenklimaat. En daar is nog niet iedereen zich bewust van.�

“Met de scan weet je in een paar minuten welke maatregelen geschikt zijn voor jouw woning en kun je direct contact opvragen met bedrijven die de maatregelen installeren�, zegt Hans Rijnten, beleidsmedewerker duurzaamheid van de Provincie Flevoland. “Er zijn talloze manieren om energie te besparen, bijvoorbeeld door een zonneboiler aan te schaffen,� aldus Rijnten. Ook hier biedt www.flevolandbespaart.nl uitkomst.

Voorafgaan aan de start van www.flevolandbespaart in het Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad werd de film ‘An Inconvenient Thruth’ van voormalig vice-president Al Gore vertoond. Deze film roept iedereen op bij te dragen aan klimaatverandering.

Ook provincie en gemeenten vinden dat het tijd is voor een omslag. Bouwmeester: ‘Het is toch niet goed te praten dat wij hier in het rijke Westen het sterkst bijdragen aan het broeikaseffect waar vooral de arme landen straks slachtoffer van zijn. Ik zie het als onze plicht om onze uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Flevoland bespaart is een actie die daar heel concreet aan bijdraagt.'
Provincie:
Tag(s):