dinsdag, 24. april 2007 - 15:36

Gemeentelijke kredietbank steeds succesvoller

Hoogezand-Sappemeer

De Gemeentelijke Kredietbank in Hoogezand-Sappemeer breidt in 2007 preventieve activiteiten uit om in een zo vroeg mogelijk stadium in te kunnen grijpen in schuldsituaties. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat inwoners in zware schuldbemiddelingstrajecten komen. In 2006 is 70% van het aantal schuldhulpaanvragen opgelost.

De Gemeentelijke Kredietbank heeft zich in de afgelopen jaren in opdracht van de raad meer toegelegd op preventieve activiteiten, zoals voorlichting aan jongeren en volwassenen, individuele adviesgesprekken bij dreigende problemen en groepstraining leren ‘Omgaan met geld’. Deze activiteiten krijgen nu een permanent karakter, aangezien in 2006 goede resultaten zijn geboekt door de inzet van diverse preventieve activiteiten. Mensen kwamen sneller voor hulp en hun schulden waren vaker meer beheersbaar en sneller oplosbaar.

In 2006 kwamen er bij de kredietbank 286 aanvragen voor een schuldregeling binnen. Daarvan waren 22 geslaagde schuldbemiddelingen, 32 toeleidingen naar de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP, een wettelijk traject) en er werden 24 sociale leningen verstrekt. Daarnaast zijn 118 oplossingen gerealiseerd met behulp van budgetbeheer. In dit laatste geval treft de kredietbank betalingsregelingen en voorkomt dat huisuitzetting plaatsvindt of energie wordt afgesloten.

Al met al bijna 70 % van het aantal aanvragen is daarmee opgelost of gestabiliseerd. Daarnaast heeft de kredietbank 596 huishoudens in budgetbeheer. Voor deze mensen worden vaste lasten betaald en men krijgt eens per week of maand huishoudgeld.
Provincie:
Tag(s):