woensdag, 13. juni 2007 - 21:36

Gemeenten draaien proef met verwijsindex risicojongeren

Nieuwegein

Dit najaar gaan zo’n 30 gemeenten proefdraaien met de verwijsindex risicojongeren. Met de verwijsindex kunnen instanties die met jeugd te maken hebben een signaal afgeven en snel actie ondernemen als het niet goed gaat met een kind. Dit heeft minister André Rouvoet woensdagmiddag bekend gemaakt tijdens het congres Samen Signaleren in Nieuwegein.

Rouvoet wil vaart zetten achter de invoering van de verwijsindex, omdat het een instrument is om problemen bij jongeren in een vroegtijdig stadium op te sporen. ‘Als je er snel bij bent kun je voorkomen dat kinderen met kleine problemen in de jeugdzorg terecht komen’.

Met de verwijsindex kunnen betrokkenen uit de sectoren (jeugd)zorg, onderwijs, werk en inkomen en politie en justitie een signaal afgeven over jongeren waarmee iets niet goed gaat. Wanneer twee (of meer) instanties zo’n melding doen, gaat automatisch de alarmbel rinkelen bij de meldende instanties en wordt er gezamenlijk actie ondernomen.

Omdat wetgeving nodig is, kan de invoering van de verwijsindex niet voor begin 2009 plaatsvinden. Om ervaring op te doen, gaan minimaal 30 gemeenten komend najaar alvast proefdraaien. Dat zal onder meer gebeuren in Den Haag, Gouda, Almere, Leeuwarden, Ede en Rotterdam en randgemeenten.

Rouvoet ziet meerdere voordelen: ‘Door deze proeftuin kunnen veel gemeenten al profiteren van dit nieuwe systeem. Bovendien kunnen we gaandeweg eventuele kinderziekten ontdekken en het systeem verbeteren.’ Rouvoet trekt voor de invoering van de verwijsindex en het elektronisch kinddossier, eveneens een vernieuwing in de jeugdgezondheidszorg, jaarlijks 20 miljoen euro uit.
Provincie:
Tag(s):