dinsdag, 6. maart 2007 - 21:19

Gerechtshof ziet geen reden vrijspraak drankrijders

Leeuwarden

Bestuurders die door de politie zijn betrapt op rijden onder invloed, zullen hun straf niet ontlopen door een administratieve formaliteit die niet is uitgevoerd. Dat is de consequentie van een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag.

Het hof behandelde twee weken geleden een strafzaak tegen twee automobilisten die ondanks een te hoog alcoholgehalte in hun adem, door de rechtbanken in Leeuwarden en Assen werden vrijgesproken. De blaastest die de twee op het politiebureau bij een ademanalysemachine aflegden, zou niet legitiem zijn geweest.

Alle agenten die werken met ademanalyse-apparatuur moeten daarvoor zijn opgeleid. Naast de opleiding, dient de korpsleiding de agenten echter ook formeel aan te wijzen als bedienaar van de ademanalyse-apparatuur. De agenten die de test afnamen bij de twee eerder genoemde automobilisten, bleken wel de goede opleiding te hebben, maar niet de genoemde 'beschikking' van hun korpschef om de apparatuur te bedienen. Het hof besliste dinsdag echter dat een verzuim van deze formaliteit de verdachten niet zodanig in hun belangen heeft geschaad dat vrijspraak op hun drankrijden moet volgen.
Provincie:
Tag(s):