woensdag, 31. januari 2007 - 15:20

Gevangenisstraf voor oplichting modellen

Utrecht

De rechtbank heeft een inwoner van Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden wegens oplichting en poging tot oplichting. De betrokken verdachte deed zich telkens voor als een directeur van een bonafide modellenbureau. Nadat de slachtoffers zich hadden ingeschreven en inschrijfgeld aan verdachte hadden betaald, hebben zij nooit enige foto-opdracht gekregen.

De man benaderde, veelal op treinstations, jonge vrouwen die daar alleen of met een vriendin liepen. Hij sprak de betreffende vrouwen aan op hun uiterlijk, in lovende bewoordingen, en stelde daarbij wel een ‘model’ in hen te zien. Vervolgens vertelde hij de vrouwen dat hij ze aan betaalde foto-opdrachten kon helpen, maar daar kwam niets van terecht

De man heeft niet alleen financieel nadeel aan zijn slachtoffers toegebracht, maar ook valse verwachtingen gewekt en misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de vrouwen in hem stelden.

De verdachte is eerder veroordeeld, onder meer terzake van zedendelicten – het "ronselen" van meisjes als prostituee. De rechtbank acht gevaar voor herhaling dan ook aanwezig. De rechter is echter ook van mening dar de man aan een ziekelijke stoornis dan wel gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens leed, en dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht.
Provincie:
Tag(s):