zaterdag, 13. januari 2007 - 7:50

Gewelddadigheden in Goes

Goes

Vrijdagmiddag heeft politie Zeeland de laatste aanhouding verricht in het onderzoek naar de geweldplegingen die plaatsvonden in de nacht van 23 op 24 december 2006. De aanleiding was dat een groepje jongeren zich, op de Markt in Goes, nogal opvallend en luidruchtig gedroeg die nacht.

Door dienstdoende politieagenten werd de groep daarom wat extra in de gaten gehouden. De groep verplaatste zich op een gegeven moment naar de Koningsstraat/Vuilstraat in het centrum van Goes. Hier (in de Vuilstraat) werd een van de groepsleden bekeurd voor wildplassen.

In eerste instantie konden de agenten de jongen niet bekeuren, omdat zij werden tegengehouden door vrienden van de jongen. Hierop werd gevorderd aan de groep om zich te verwijderen en toen kon de jongen bekeurd worden. Hij gaf een valse naam op en werd hiervoor dan ook aangehouden door de agenten die zijn identiteit gingen onderzoeken op het bureau.

Terwijl nu de zaak voor de agenten was afgedaan werd een andere groep, die zich in de Koningsstraat had geposteerd, steeds maar luidruchtiger en zij begonnen leuzen als: “We pakken ze!� naar de agenten te schreeuwen. Enkele groepsleden begonnen de anderen tegen de politie op te hitsen. Op een gegeven moment werd de situatie dusdanig dat de politieagenten besloten om een van de ‘opjutters’ aan te houden. Dit betrof een 20-jarige man uit de gemeente Reimerswaal. Hij is achter in de politiebus gezet, maar door deze aanhouding werd de sfeer in de groep nóg grimmiger.

De rest van de groep wilde de aangehouden verdachte uit de politiebus halen en keerde zich daarom, met z’n allen, tegen de politie. Ze begonnen tegen de agenten aan te duwen en gingen voor de bus staan, zodat deze niet weg kon rijden. Een van de jongens die voor de bus ging staan is door een van de agenten aangehouden en ook in de politiebus gezet, de andere twee zijn door andere agenten verwijderd.

Omdat de situatie voor de agenten steeds bedreigender werd is er op een gegeven moment geslagen met de wapenstok. Door de agenten werd geroepen dat iedereen zich op dat moment diende te verwijderen, anders zou een diensthond ingezet worden. Dit gebeurde niet en de hond werd dan ook ingezet. De hond heeft twee betrokkenen in hun benen gebeten. Normaal gesproken wordt een ambulance ter plaatse geroepen, maar omdat de veiligheid van het ambulancepersoneel niet gegarandeerd kon worden is dit nagelaten.

De personen die zijn gebeten hebben zich zelfstandig bij de huisartsenpost laten behandelen. Even later bleek dat de twee verdachten die in de politiebus waren gezet toch hadden kunnen ontsnappen met de hulp van omstanders. Een van de twee, de 20-jarige man uit de gemeente Reimerswaal, is direct weer aangehouden, de ander, een evenoude man uit dezelfde gemeente, is afgelopen donderdag in zijn woning aangehouden.
Provincie:
Tag(s):