vrijdag, 2. maart 2007 - 8:55

Gratis busvervoer van start

Eindhoven

Vanaf vandaag kunnen reizigers in Eindhoven gratis met de bus. Althans, 65-plussers en kinderen onder de twaalf, met begeleiding. De formele aftrap vond plaats in het chauffeursverblijf van busbedrijf Hermes aan de Prof. Dorgelolaan in Eindhoven.

Wethouder Erik van Merrienboer van mobiliteit, milieu en stadsdeelgericht werken vertelde te hopen dat de proef een groot succes wordt. “Als mensen meer gebruik maken van het openbaar vervoer, komt dat de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad ten goede�, aldus de wethouder.

Vervolgens legde dr. Michel van Hulten, vooraanstaand pleitbezorger van gratis openbaar vervoer, uit waarom gratis openbaar vervoer voor doelgroepen in België, Engeland en Ierland een groot succes is. “Eigenlijk hoef je geen proeven meer te houden, want het werkt zo: de eerste plaatsen die worden opgevuld, zijn als het ware gratis. De bus reed toch al. Vervolgens gaan steeds meer mensen met de bus reizen, bijvoorbeeld omdat mensen die gratis reizen vaak betalende reizigers meenemen. Daardoor zullen extra bussen moeten worden ingezet. Dat betekent een hogere frequentie en dat maakt het voor mensen die meestal met de auto reizen aantrekkelijk de bus te pakken. En zij brengen weer geld in het laatje. De kosten vallen dus vaak lager uit dan men denkt, terwijl de sociaalmaatschappelijke voordelen groot zijn.�

Volgens Hermes zijn voor het gratis vervoer geen extra bussen nodig. "De proef omvat negentien lijnen, met een behoorlijk aantal bussen. Daar zit nog ruimte voor extra passagiers in" .

Mocht blijken dat toch extra bussen nodig zijn dan worden die betaald door de gemeente die daar 95.000 euro voor apart heeft gezet. Ter compensatie van het project betaald de gemeente zo'n 730.000 euro aan het bedrijf voor inkomstenderving.
Provincie:
Tag(s):