vrijdag, 9. maart 2007 - 12:10

Grote brand in flat Bachstraat

Leiden

Vrijdagochtend 9 maart heeft een grote uitslaande brand gewoed in de Rijnlandflat aan de Bachstraat. Omstreeks 04.00 uur brak brand uit in een woning op de tweede etage van de flat. Bewoners uit woningen tot en met de vierde woonlaag werd geëvacueerd. 72 bewoners werden direct opgevangen in het Rode Kruisgebouw aan de Apollolaan. Het aantal liep in de loop van de ochtend op tot 85.

De bewoners werden met bussen van Connexxion overgebracht naar het opvangcentrum. Andere bewoners zochten opvang bij familie of vrienden. De brandweer heeft enkele bewoners geëvacueerd per ladderwagen. Omstreeks 06.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Een bewoner werd met brandwonden naar het LUMC overgebracht. Negen anderen die ademhalingsproblemen hadden werden in hetzelfde ziekenhuis behandeld.

Een kat werd door de dierenambulance tijdelijk overgebracht naar het asiel. De brandweer heeft, nadat de brand geblust was, de flat belucht en CO metingen verricht. Uit de balkonplaten van de woning waar de brand begon is een beperkte hoeveelheid asbest vrijgekomen. De gemeente heeft deze platen direct laten verwijderen.

De woning waar de brand uitbrak, een bovenliggende woning en enkele naastgelegen woningen liepen grote schade op door de brand. Andere omliggende woningen liepen rook-, water- en/of roetschade op. Omstreeks 07.40 uur werden de woningen van de derde etage en hoger weer vrijgegeven. De technische recherche van Politie Hollands Midden doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.
Provincie:
Tag(s):