dinsdag, 13. maart 2007 - 15:24

Heerenveen opent Frysk pratende parkeergarage

De garage kreeg dinsdagmiddag haar officiële naam: Geerts Willigen. Het bordje werd onthuld door acteur Rense Westra die verkleed als een historische persoon de parkeergarage binnen liep. Het stuk grond wordt in oude koopakten uit 1552 al aangeduid als ‘Geerts Willige'. Of de vroegere eigenaar zo heette, of dat de naam verwijst naar Gerrit Roelofsz Crack, dat is onbekend.

Bouwer Van Wijnen wil toch nieuwbouw plegen aan het Geerts Willigenplein in Heerenveen. Arno Hilbrink van het bouwbedrijf vertelde dat dinsdagmiddag tijdens de opening van de parkeergarage onder het plein.

Aanvankelijk zou Van Wijnen aan de rand van het plein een felrode flat bouwen van dertien etages hoog. Dat stuitte op politiek verzet. Met veertien stemmen voor en dertien tegen werd het plan een jaar geleden naar de prullenbak verwezen. De topman van Van Wijnen heeft in zijn hoofd al een plannetje klaar. Dat wordt de komende weken uitgewerkt. Met ongeveer een maand wil hij het presenteren aan het Heerenveense college van burgemeester en wethouders.

Wethouder Meine Scheweer benoemde Geerts Willige postuum tot ereburger van de gemeente Heerenveen. De bouw van de garage startte in oktober 2005. Over vier weken is ook het ‘bovenpark' klaar. De bouw van de garage kostte €9,1 miljoen. Er kunnen 344 auto's staan.
Provincie:
Tag(s):