dinsdag, 18. december 2007 - 18:51

Hollandse namen scoren goed

Uit onderzoek blijkt dat de meest invloedrijke Nederlanders een typisch Nederlandse voor- en achternaam hebben. Marinus, Loek, Carlo, Antoon en Paula scoren het hoogst qua voornamen. De families Kist, Moerland, Groenenboom, Slijkhuis en Hofstee blijken het invloedrijkst te zijn. Vrouwen scoren gemiddeld 15% lager dan mannen.

Opvallend is dat de eerste vrouwennaam al op de vijfde plaats komt. Slechts drie van de vijfentwintig hoogst scorende voornamen zijn vrouwennamen. Uit het onderzoek blijkt dat mannen een hogere score hebben, maar dat het slechts een relatief klein verschil ten opzichte van vrouwen betreft.

Verder is zichtbaar dat de chique variant van een naam duidelijk beter scoort (Carel en Karel, Antoon en Toon, Marinus en Rinus).

Een voornaam hoort bij een bepaalde periode. De gemiddelde leeftijd van iemand met de voornaam `Marinus' ligt duidelijk hoger dan met de voornaam `Tim'.

De namen van bepaalde families komen vaak voor in bepaalde sectoren. Zo zijn er typische scheepvaartfamilies, families die met name actief zijn in juridische functies en families waarvan de leden met name werkzaam zijn in het binnenlands bestuur.
Categorie:
Tag(s):