vrijdag, 16. maart 2007 - 18:09

Jacques Vriens en Het BeterBoek voor kinderen in azM

Maastricht

Afgelopen week reikte de Limburgse kinderboeken-schrijver Jacques Vriens op de kinderafdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht op feestelijke wijze het eerste exemplaar van het Het BeterBoek feestelijk uit aan de kinderen die in het ziekenhuis verblijven.

Jacques Vriens (1946, www.jacquesvriens.nl) is één van de bekendste en succesvolste auteurs van kinderboeken in Nederland. Hij werd geboren in Den Bosch maar woont al weer geruime tijd in Gronsveld bij Maastricht. Het Limburgse land en zijn eigen jeugdjaren in een hotel inspireerden Jacques tot een serie over vier kinderen die opgroeien in een Limburgs familiehotelletje onder de titel De Bende van de Korenwolf. De serie is een groot succes. Er zijn inmiddels al zeven delen van.

De verhalen van Limburgse oud-mijnwerkers brachten de voormalige onderwijzer op het idee voor Tien torens diep, een boek over de grappige, spannende en soms verdrietige avonturen van drie kinderen die opgroeien in een mijnwerkersdorp in 1958.

In 1979 ontving Jacques Vriens zijn eerste Zilveren Griffel voor Zondagmorgen, een boek voor kleuters. Voor Tinus-in-de-war won hij in 1991 een griffel.

Voor zijn boek Grootmoeder, wat heb je grote oren* kreeg hij de Prijs van de Samenwerkende Kinderboekwinkels. Voor Tommie en Lotje, O mijn lieve Augustijn* en Willem en Dikke Teun ontving kreeg Vriens de Pluim van de Maand.

Met het BeterBoek worden kinderen op een heldere, plezierige en laagdrempelige manier geïnformeerd over hun verblijf in het ziekenhuis. De uitgave licht voor aan de hand van tekst, strips, puzzels, spelletjes, kleurplaten, weetjes en links. In Het BeterBoek kunnen bevriende kinderen op de kinderafdeling, verpleegkundigen en artsen hun naam en een berichtje noteren. Er is ruimte waar kinderen o.a. hun polsbandje en mooiste beterschapskaart kunnen inplakken. Kinderen kunnen aangeven hoe ze zich voelen en wat ze fijn of vervelend vinden. Bovendien kunnen in Het BeterBoek verhalen en gedichten worden geschreven. Zo kunnen kinderen van de uitgave een mooi en waardevol bewaarboek, ter herinnering aan het verblijf in het ziekenhuis, maken.

"(Kinder)ziekenhuizen worden overladen met kleurboeken voor zieke kinderen", aldus Lilian Limpens, hoofd van het Pedagogisch Team van de Kinderafdeling van het azM. "Het BeterBoek verschilt hierin zodanig dat voor het kind en ouders herkenbaar. De kinderafdeling kan middels het BeterBoek uitleggen hoe het een en het ander op de kinderafdeling in het azM geregeld is. Een verkort voorlichtingsboekje. Ouders kunnen dit ook voorlezen aan jongere kinderen.

Het BeterBoek is een veelzijdig, leuk en informatief voorlichtingsboek voor kinderen die op de kinderafdeling verblijven. Realisatie van de uitgave is financieel mogelijk gemaakt door bedrijven en instellingen in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis. Initiator en uitvoerder van het project is Bureau Méteau.

Realisatie van Het BeterBoek zou onmogelijk zijn geweest zonder financiële steun van bedrijven en instellingen in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis. Het azM is blij met dit extra stukje educatieve recreatie voor de kinderen op de afdeling en is de bedrijven uit de regio zeer dankbaar voor hun bijdragen.

Het initiatief voor Het BeterBoek komt van het Bureau Méteau (www.meteau.nl), een landelijk werkende organisatie, gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en uitgeven van thematische kinderboeken. Onder het motto creatief informeren maakt Bureau Méteau voor uiteenlopende beroepsgroepen, organisaties en bedrijfstakken interactieve uitgaven die zich richten op kinderen in de basisschoolleeftijd.
Provincie:
Tag(s):