donderdag, 31. mei 2007 - 12:19

Kapbeleid Gouda aangepast op fijnstof en CO2

Gouda

Bij het kappen van bomen in Gouda moet rekening gehouden worden met de opname van CO2 en fijnstof. Dat heeft GroenLinks woensdagavond in de raadsvergadering over het Groenstructuurplan ingebracht. In de commissievergadering spraken verschillende partijen al over het belang van bomen voor de luchtkwaliteit.

Wethouder Kastelein heeft toegezegd CO2 en fijn stof-opname mee te nemen bij de overwegingen over kap & herplant van bomen. Door CO2 en fijnstof mee te nemen in de overwegingen bij bomenkap krijgen burgers en raad meer duidelijkheid over de gevolgen van kap. Een grote oude boom slaat veel CO2 en fijnstof op, en draagt daarmee bij aan de leefbaarheid van Gouda. Dat is, naast het mooie van bomen in de stad, een belangrijke functie die nu nog onderbelicht wordt.

Een grote angst van inwoners van Gouda is dat bij het herplanten van bomen er kleine "sprietjes" terugkomen op plekken waar eerst mooie, oude bomen stonden. Dit levert niet alleen een verlies aan beeldkwaliteit op, maar ook een verlies aan fijnstof- en CO2-opname. Dit terwijl Gouda de doelstellingen van het Kyoto-akkoord heeft onderschreven. Door een CO2-balans voor te kappen bomen en compensatie van de CO2-opnamecapaciteit waar mogelijk kan Gouda laten zien ook in de praktijk zich in te zetten voor een beter klimaat
Provincie:
Tag(s):