vrijdag, 7. december 2007 - 13:36

Klokkenluidersboek voor 4e keer inzet rechtzaak

Amsterdam

Op 7 december staat de auteur van 'Een man tegen de Staat' voor de vierde keer voor de rechter omdat een bodumprocedure tegen de uitgeverij en de auteur is aangespannen. De journalistieke thriller over de zaak van Fred Spijkers is daarmee een van de meest bestreden publicaties uit de geschiedenis van de Nederlandse non-fictie. De zaak tegen uitgever Papieren Tijger en auteur Alexander Nijeboer is aangespannen door oud-bevelhebber van de Marechaussee Diederik Fabius, die eerder in kort geding op alle punten verloor.

Vrijdag mag Nijeboer zich voor de vierde keer bij de rechtbank aan de Parnassusweg inAMsterdam vervoegen. Vandaag komt de auteur in deze zaak met nieuwe, aanvullende bewijzen voor zijn stelling dat Fabius opzettelijk onderzoeksrapporten manipuleerde.

Voor auteur Alexander Nijeboer is de bodemprocedure aangespannen door Fabius inmiddels de vierde juridische procedure die voortkomt uit publicatie van het boek. Nog voor publicatie maakte oud-minister Job de Ruiter (CDA) bezwaar tegen enkele passages. Dit geschil werd geschikt.

Ook startte defensiestaatssecretaris Van der Knaap een bodemprocedure tegen de auteur. Deze zaak werd eveneens geschikt, waarbij Nijeboer bij zijn beschuldiging aan het adres van Van der Knaap blijft dat deze twintig maal de Tweede Kamer heeft voorgelogen over de zaak-Spijkers.

Momenteel staat ook nog een vijfde juridische procedure op de rol, eveneens aangespannen door oud-topmilitair Fabius. Hier betreft het een hoger beroep op het kort geding dat fabius eerder van Nijeboer verloor. Nijeboer wordt in de juridische strijd gesteund door vakcentrale FNV en journalistenvakbond NVJ.
Categorie:
Tag(s):