maandag, 19. maart 2007 - 18:44

Korps Commandotroepen viert 65 jarig bestaan

Roosendaal

Het Korps Commandotroepen van de Koninklijke Landmacht viert zaterdag 24 maart 2007 in Roosendaal het 65-jarig bestaan met een grote reünie. Hoogtepunt daarvan is een mars door Roosendaal met aansluitend een defilé van bijna 4000 oud-commando’s op de Oude Markt. Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn neemt dit defilé af.

Het defilé zal naast oud-commando’s ook bestaan uit actief dienende commando’s. Zij dragen de diverse uniformen die worden gebruikt bij hun missies in het buitenland, zoals nu in Uruzgan. Ook rijden een vijftigtal voertuigen van de vereniging Keep them Rolling mee in het defilé. De reünie zelf vindt plaats op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal.

Op 22 maart 1942 begonnen 48 Nederlanders, voornamelijk afkomstig van de Prinses Irene Brigade, aan de commando-opleiding in het Schotse Achnacarry. Vijfentwintig van hen volbrachten de opleiding en ontvingen de groene baret. Zij vormden gezamenlijk "No. 2 (Dutch) Troop", wat de basis werd voor het huidige Korps Commandotroepen. Ruim 9500 Nederlandse commando’s hebben sindsdien de commando-opleiding met succes afgerond.
Provincie:
Tag(s):