dinsdag, 27. februari 2007 - 18:10

Maastrichts afvalinzamelingsysteem kosteneffectief

Maastricht

Maastrichtse huishoudens betalen gemiddeld 20 euro per jaar minder aan het afvalinzamelingsysteem dan de overige vergelijkbare steden. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek tussen dertien middelgrote steden in het land. Daarmee komt het Maastrichtse afvalinzamelingsysteem voor zowel burger als overheid als zeer kosteneffectief uit de bus, zo meldt de gemeente vandaag.

Het systeem is ook goed voor het milieu. 65% van het huishoudelijk afval wordt al door de burgers zelf gescheiden. En daarmee loopt Maastricht voorop. De landelijke doelstelling voor bronscheiding, voor gemeenten met deze grootte, bedraagt 53%

Op het gebied van dienstverlening en klantgerichtheid scoort Maastricht ook bovengemiddeld. De burgers zijn heel tevreden over de frequentie van de huis aan huis inzameling en het aantal milieuperrons en milieuparken.

Binnen de afzonderlijke afvalstromen scoort Maastricht heel goed bij de inzameling van glas, gft en papier. Maastricht heeft wel nog wat te verbeteren op de inzameling van klein chemisch afval en textiel. Hier blijven de inzamelprestaties lager dan gemiddeld. Verder wil de gemeente onderzoeken hoe het grofvuil op de milieuparken beter kan worden gescheiden.

Maastricht hanteert een afvalsysteem waarbij de burgers afvalzakken voor huishoudelijk restafval moeten kopen (de zogenaamde rode zak). Daarnaast wordt scheiden van afval zoveel mogelijk gestimuleerd. De stad heeft ruim zestig milieuperrons, waar burgers gratis afval gescheiden kunnen aanleveren en drie milieuparken.
Provincie:
Tag(s):