zondag, 22. april 2007 - 19:58

Mazda3 met 2.0 liter CiTD High Power dieselmotor

Den Haag

De Mazda3 is vanaf nu ook leverbaar met een 2.0-liter CiTD hp (high power) common rail turbodiesel. Deze sportieve en zuinige dieselmotor vormt de ideale aanvulling op het bestaande modellengamma van de Mazda3, dat tot op heden bestond uit vijf motorversies, twee carrosserievarianten en de supersportieve MPS.

In de tweede helft van 2006 gaf Mazda zijn succesvolle Mazda3 serie een flinke verjongingskuur. Allereerst verscheen een vernieuwde versie van de Mazda3, iets later gevolgd door de MPS, het meest sportieve topmodel uit de Mazda3-serie en momenteel één van de krachtigste ‘Hot Hatches’ ter wereld. Aan dit succesvolle motorengamma voegt Mazda nu de potente 2.0-liter CiTD hp common rail turbodiesel toe, die de populariteit van de Mazda3 serie ongetwijfeld een aanzienlijke impuls zal geven.

De 2.0-liter CiTD hp turbodiesel is dezelfde motor die we kennen van de Mazda5 en Mazda6. Deze motor produceert een vermogen van 105 kW/143 pk bij 3500 t/min en biedt een zeer royaal maximumkoppel van 360 Nm bij slechts 2000 t/min, goed voor een topsnelheid van 205 km/u (Sedan) en 203 km/u (Hatchback). De turbocompressor met variabele geometrie zorgt voor een vlak koppelverloop over een breed toerenbereik. Bovendien is deze nieuwe en kleinere turbo voorzien van een turbine met een lagere massatraagheid.

De turbo, voorzien van een tussenkoeler, zorgt voor vloeiende en lineaire acceleratie terwijl stuurreacties tot een minimum beperkt blijven. De aandrijfassen werden aan het grotere vermogen aangepast. Het merendeel van de 360 Nm aan trekkracht wordt al opgewekt bij 1500 t/min en biedt superieure souplesse en sportieve prestaties.
Categorie:
Tag(s):