woensdag, 10. januari 2007 - 18:54

Mega subsidie voor Museum Broeker Veiling

Langedijk

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland willen 1.400.000 Euro subsidie geven aan de Stichting Museum Broeker Veiling in Langedijk. Hiermee maken GS zich hard voor de verbetering en het voortbestaan van het museum. Dit heeft GS woensdag bekendgemaakt.

De Broeker Veiling is de oudste doorvaart - groenteveiling ter wereld en is regionaal en (inter)nationaal bekend. Het voortbestaan van het museum loopt gevaar. Door het ontbreken van verwarming is het museum gesloten tijdens de wintermaanden.

Daarnaast kunnen niet alle museumvoorwerpen tentoongesteld worden vanwege vocht en kou. De medewerkers en ruim 100 vrijwilligers van het museum werken bovendien in ruimtes die niet aan de huidige arbo - eisen voldoen.

Cultuur Gedeputeerde Rinske Kruisinga: “De Broeker Veiling is van grote waarde voor de cultuur en het toerisme in Noord-Holland. Het museum trekt jaarlijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat het museum behouden blijft voor iedereen.�

Er is een plan (totale kosten bijna 2,9 miljoen Euro) gemaakt voor nieuwbouw bij het oude veilinggebouw. In het nieuwe gedeelte is meer ruimte zodat de hele collectie kan worden getoond.

Het veilinggebouw krijgt haar oorspronkelijke karakter weer terug doordat horeca, kantoor en tentoonstellingskasten een plek krijgen in de nieuwbouw. Met de provinciale subsidie kan het museum het hele jaar openblijven waardoor het bezoekersaantal naar verwachting zal toenemen van 50.000 naar zo’n 75.000.

De secretaris van Museum Broeker Veiling, de heer Biersteker, reageert enthousiast op het besluit van GS: “ In één woord geweldig, dit geeft ons moed om met volle kracht door te gaan.�

Zodra de gehele financiering rond is wordt de subsidieverlening definitief. Provinciale Staten nemen naar verwachting in februari 2007 een besluit over de bijdrage van de provincie.
Provincie:
Tag(s):