maandag, 1. januari 2007 - 12:27

Miljoenen brand in centrum van Leeuwarden

Leeuwarden

Een felle brand heeft tijdens de nieuwjaarsnacht restaurant Kota Radja in de binnenstad van Leeuwarden verwoest. Omliggende panden aan het Groot Schavernek en de Nieuwestad liepen brand- en/of waterschade op. De schade wordt geraamd op miljoenen euro’s.

De brandweer ontving omstreeks half een de brandmelding. Door nog onbekende oorzaak is de bovenverdieping van het restaurant in brand geraakt. Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen uit het pand en werden ook naastgelegen panden door het vuur – dat snel om zich heen sloeg - bedreigd.

Politie en brandweer konden twee bewoners – die voor het vuur naar de achterzijde van het pand waren gevlucht – redden. Met zestig brandweerlieden werd vervolgens de vuurzee bestreden. Hierbij werd assistentie verleend door brandweerkorpsen uit Grou, Drachten, Menaldum, Sneek en Dokkum.

Ondanks de inzet van acht autospuiten en twee hoogwerkers kon de brandweer niet voorkomen dat grote schade werd aangericht aan het naastgelegen restaurant El Toro en juwelierszaak Remarque aan de Nieuwestad. De bovenverdiepingen van twee achter de juwelierszaak en Kota Radja gelegen panden raakten eveneens in brand.

Vanwege het uitbreidingsgevaar en de grote rookvorming werden uit voorzorg bewoners uit diverse panden en appartementen aan Groot Schavernek, Nieuwestad en Haniasteeg gehaald. Omstreeks vier uur kon het sein brandmeester worden gegeven. Een probleem vormde de gastoevoer waardoor het vuur in Kota Radja niet kon worden gedoofd. Gasleverancier Essent heeft omstreeks zes uur de gasleidingen opgegraven en afgesloten.

Tot het middaguur is de brandweer nog druk geweest met een aantal kleine vuurhaarden; die zijn direct na ontdekking telkens in korte tijd geblust. Het dak van het verwoeste restaurant is erg instabiel en windgevoelig. Om gevaarlijke situaties te voorkomen zal een deel van het pand maandagmiddag worden gesloopt.

Over de oorzaak is thans nog niet te zeggen; brandstichting lijkt echter niet aannemelijk. Als de brandweer met haar werkzaamheden gereed is zal een ruime afzetting worden geplaatst, dit in verband met nader onderzoek en instortingsgevaar van het uitgebrande restaurant. Verkeer moet een omleidingsroute volgen om vanaf het Ruiterskwartier naar de Nieuwestad te kunnen rijden.
Provincie:
Tag(s):