dinsdag, 29. mei 2007 - 23:26

Onderzoek naar fietsklimaat in Almere

Almere

Hoe is het gesteld met het fietsklimaat in Almere? In 2000 onderzocht de Fietsersbond voor de eerste keer het fietsklimaat van Almere, net als dat van 125 andere Nederlandse gemeenten. Inmiddels zijn zeven jaar verstreken. Tijd om de balans op te maken. Samen met de gemeente Almere wordt daarom op donderdag 31 mei om 11.00 uur het startschot gegeven voor Fietsbalans-2, het vervolgonderzoek naar de kwaliteit van het fietsen in Almere.

Dit jaar laten vijftien gemeenten zich opnieuw testen op hun fietsklimaat. De Fietsersbond test hierbij dezelfde onderdelen als haar eerste onderzoek. Drie nieuwe aspecten zijn nog toegevoegd: het fietsparkeerbeleid, de luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik.

Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale meetfietsen die voorzien zijn van computerapparatuur, microfoon en camera. De luchtkwaliteit wordt gemeten vanuit twee punten: op de fiets en in de auto. In samenwerking met de Universiteit van Utrecht is hiervoor aparte meetapparatuur ontwikkeld. De hightech meetfietsen zijn verder verfijnd en onder andere voorzien van GPS.

In 2006 testte de Fietserbond elf grote gemeenten. Voor volgend jaar staan twintig gemeenten op de lijst. In totaal doen vijftig gemeenten mee aan het vervolgonderzoek. De deelnemende gemeenten ontvangen na afloop een rapport met aanbevelingen.

Eind 2008 maakt de Fietsersbond de resultaten bekend en welke gemeente zich Fietsstad 2008 mag noemen. Eerder ontvingen Veenendaal (2000) en Groningen (2003) deze eretitel. In 2005 werden de gemeenten Amsterdam en Winterswijk gelauwerd voor hun inzet tegen diefstal. Bij de beoordeling van Fietsstad 2008 wegen luchtkwaliteit en gezondheidsaspecten extra mee.
Provincie:
Tag(s):