dinsdag, 22. mei 2007 - 21:53

Ontwerp Plaza Futura architectenbureau diederendirrix

Eindhoven

Voor het ontwerp van de nieuwbouw van Plaza Futura heeft de gemeente Eindhoven via een Europese aanbestedingsprocedure architectenbureau diederendirrix geselecteerd. De ruimtelijkheid en openheid die het Eindhovens bureau presenteerde in hun visie op de nieuwbouw en de ervaring met soortgelijke projecten gaven de doorslag. Dit past bij de uitstraling die Plaza Futura voor ogen heeft: zij wil de stad in huis halen en de ontmoetingsfunctie centraal stellen.

Architectenbureau diederendirrix is ook verantwoordelijk voor de nieuwbouw van Dynamo. Daarmee bewees het bureau in staat te zijn een ontwerp te maken dat geïntegreerd wordt in de stedelijke omgeving van Eindhoven.

Bij Plaza Futura staat de ontmoeting van mensen en programma centraal. Het gebouw moet die ontmoeting organiseren en stimuleren, niet door ruimten op te delen, maar juist door het bundelen van functies. Voor het binnenhalen van de stad is transparantie van groot belang. Dit geeft bezoekers van Plaza Futura de mogelijkheid om vanuit allerlei hoeken contact te hebben met mensen elders in het gebouw.

Het nieuwe Plaza Futura moet een breed publiek trekken. De capaciteit in de nieuwbouw is een stuk groter dan in het huidige pand. Er komen vijf filmzalen die samen ruimte bieden aan 500 bezoekers. Daarnaast komen er twee theaterzalen, goed voor de ontvangst van 300 bezoekers. De horecaruimte wordt met 630 m² drie keer zo groot als in het huidige Plaza Futura.

De nieuwbouw van Plaza Futura maakt onderdeel uit van het Viktoriakwartier. Het Viktoriakwartier is het gebied tussen de Witte Dame en het Philipsstadion aan de Vonderweg. Naast Plaza Futura is er ook ruimte voor het Temporary Art Centre (TAC) en de Ventoseflat. Ook komen er in het Viktoriakwartier woningen en andere voorzieningen.
Provincie:
Tag(s):