woensdag, 31. januari 2007 - 10:55

Ook januari warmste in drie eeuwen

De Bilt

Januari is dit jaar de zachtste louwmaand sinds het begin van de metingen door wateropziener Cruquius ruim driehonderd jaar geleden. Het vorige record, gemiddeld 6,2 graden in januari 1921, 1975 en 1983 is zelfs met bijna een hele graad overtroffen.

Januari 2007 gaat de archieven in met een etmaalgemiddelde temperatuur van circa 7,1 graden, terwijl 2,8 graden normaal zou zijn (gemiddeld over het tijdvak 1971-2000). Kennelijk is er nog altijd geen einde gekomen aan de recordwarme periode die al ruim een half jaar duurt. Ook juli, september en de herfst van 2006 waren in zeker drie eeuwen niet zo warm, terwijl oktober, november en december hoog in de top tien staan bij de zachtste maanden.

Een hardnekkige wind uit zuidwestelijke richtingen blijft garant staan voor aanvoer van zachte lucht. Een draaiing van de wind naar het noorden levert gelijk een kouder weerbeeld op, zoals we rond 23 januari konden merken. Langer dan enkele dagen duurde de “winter� echter niet maar de vorst loog er niet om. De vliegbasis Twenthe registreerde twee dagen achtereen matige vorst van ruim -9 graden en in het oosten bleef het ook overdag vriezen.

Januari was bovendien een natte maand. Landelijk gemiddeld viel circa 115 mm terwijl 69 mm normaal is. Vooral op 18 januari viel er veel, de dag van de zware storm met zeven dodelijke slachtoffers en enorme overlast. De storm met windstoten van ruim 130 km/uur in Wilhelminadorp was de zwaarste in vijf jaar en staat zelfs in de top in van de zwaarste van de laatste drie decennia. Op verschillende plaatsen viel meer dan 50 mm regen, bijna de maandsom in één dag.
Provincie:
Tag(s):