dinsdag, 27. februari 2007 - 10:02

Operatiepatiënt in gevaar

Amsterdam

Nederlandse operatiepatiënten lopen gevaar door de slechte samenwerking van zorgverleners. Dit blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) 'Preoperatief traject ontbeert multidisciplinaire en gestandaardiseerde aanpak en teamvorming'. Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) ondersteunt het pleidooi van de Inspectie voor een integrale aanpak met ziekenhuizen en professionals (verenigingen).

De Inspectie concludeert in het rapport dat de samenwerking in het preoperatieve traject bij operatie onvoldoende effectief is. Teamvorming voor de gezamenlijke verantwoordelijkheid is vrijwel niet aanwezig, aldus IGZ, ondanks grote betrokkenheid en inzet van zorgverleners. Taken zijn bij meerdere zorgverleners ondergebracht, echter slecht georganiseerd. Het informeren van elkaar is geen automatisme. De afspraken over taken en verantwoordelijkheden ontbreken veelvuldig, aldus het rapport.

Per patiënt moet de relevante informatie eenduidig en overzichtelijk voorhanden en overdraagbaar zijn. Standaardisatie van de informatievoorziening, de overdracht en de verslaglegging ontbreekt geheel, geeft IGZ aan. Zorgverleners zijn zich bewust van de tekortkomingen, maar er zijn geen afdoende aanpassingen gerealiseerd. In vrijwel geen enkel ziekenhuis zijn alle gegevens op een vaste plek aanwezig. Veel formulieren en dossiers zijn bij een operatie betrokken, maar nergens vond IGZ een consistente lay-out en ordening.
Provincie:
Tag(s):