woensdag, 4. april 2007 - 21:35

Oplichters '419-fraude' aangehouden

Amsterdam

De Bovenregionale Recherche heeft in het kader van project Apollo onderzoek gedaan in een kantorencomplex in Amsterdam-West. In totaal zijn 4 verdachten aangehouden. Het gaat om drie West-Afrikanen en een Nederlander. De verdachten variëren in leeftijd van 20 tot 30 jaar. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Uit onderzoek is gebleken dat leden van een West-Afrikaans Crimineel Netwerk in dat kantorencomplex slachtoffers ontvingen. Er is een geldbedrag van enkele duizenden dollars in beslag genomen dat door een Amerikaans slachtoffer is betaald. Deze man, een 64-jarige Amerikaan, had inmiddels al 160.000 dollar betaald. Er is een koffer met vals geld en diverse papieren in beslaggenomen.

In het onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse netwerken zijn sinds oktober 2006 inmiddels 63 verdachten aangehouden. De verdachten benaderen de slachtoffers via e-mail en vertellen dat ze een groot geldbedrag kunnen krijgen, bijvoorbeeld vanwege een erfenis, loterij of een investering. De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, hebben al grote geldbedragen aan de oplichters betaald, variërend van 8500 euro tot 2,5 miljoen.

In en vanuit Nederland zijn West-Afrikaanse oplichters actief. Slachtoffers worden benaderd met verhalen over snel te verdienen geld, zoals erfenissen en neploterijen. Deze vorm van oplichting wordt ook wel 419-fraude of voorschotfraude genoemd, naar artikel 4.1.9. van het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht.

Het betreft omvangrijke oplichtingpraktijken, waarbij wereldwijd via brieven, faxen of e-mail mensen worden benaderd met lucratieve financiële voorstellen. De slachtoffers komen veelal uit Europa en Amerika. Om voor de erfenis of loterij in aanmerking te komen, dienen slachtoffers zelf eerst een geldbedrag te betalen.

Voor het in ontvangst nemen van het beloofde geld worden de slachtoffers uitgenodigd naar Nederland te reizen. Daar krijgen ze een koffer met dollarbiljetten of een op hun naam gestelde cheque te zien maar die krijgen ze nooit in handen. Geld dat wordt verkregen uit 419-fraude wordt veelal gebruikt voor andere criminele activiteiten.

Door de Bovenregionale Recherche van Noordwest en Midden Nederland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, de Koninklijke Marechaussee en de Dienst Nationale Recherche Informatie (dNRI) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is een onderzoek gestart naar deze West-Afrikaanse oplichters.

Naam van het project is Apollo. Het onderzoek wordt gecoördineerd door het Openbaar Ministerie Haarlem. Het onderzoek richt zich op valsheid in geschrifte, het opmaken van valse reispassen, het opmaken van valse betaalpassen, oplichting en witwassen. Doel van het onderzoek is oplichters aan te houden en te vervolgen, potentiële slachtoffers te waarschuwen voor deze praktijken en Nederland onaantrekkelijk te maken voor deze criminele activiteiten
Provincie:
Tag(s):