vrijdag, 23. maart 2007 - 9:10

Pierewaayer komt met nieuw debuut

Drachten

Op vrijdag 30 maart a.s. zal de Friestalige feestband Pierewaayer haar debuut cd ‘Troch waar en wyn’ presenteren. De feestelijke presentatie vindt plaats in Café Scooters te Drachten. Van de eerder uitgebrachte demo (Opny út ein) is het nummer ‘Branweermannen fan’e Ham’ regelmatig te horen geweest op de regionale radiozenders. De nieuwe cd bevat vrijwel alleen eigen werk. De nummers kennen een grote verscheidenheid, van gezellige meezingers en stevige rocknummers tot gedragen ballades.

Sinds 2002 is Pierewaayer (weer) actief. Mid-jaren negentig heeft de band ook al een tijdje bestaan, maar is destijds opgehouden. In de bouwvak van 2002, toen zanger Johannes alias Smurf weer eens tot laat in de kroeg van Droegeham bleef hangen, werd samen met Wopke (drummer) besloten de band weer nieuw leven in te blazen. Hierna kwamen Michiel (gitarist) en Jelle (bassist) de formatie kracht bij zetten. Na 10 keer oefenen in een ‘zweethok’ en een aantal optredens werd eind 2002 een demo opgenomen, genaamd ‘Opnei ûtein’. Inmiddels heeft de band op diverse plekken in Fryslân haar muziek ten gehore gebracht. De band speelde onder andere op Aaipop 2003, op verschillende edities van Strandpop Oostmahorn, en op straatfestivals in Leeuwarden, Drachten en Wynjewâld. En er zijn natuurlijk ook vele kroegen bezocht om de sfeer aldaar flink te stimuleren.

In 2006 werd het hoog tijd om een volwaardige cd te maken. Dit werd gedaan in de studio van Walter Tremp te Bitgum. De cd, genaamd ‘Troch waar en wyn’ wordt vrijdag 30 maart 2007 gepresenteerd in muziekcafé Scooter’S te Drachten (aanvang 21.00).

De band omschrijft de zelfgeschreven feestmuziek, met Friese teksten, als toarststimulerjende rinkelroai-rock. Het woord rinkelroaier is de Friese vertaling voor Pierewaayer, wat weer nachtbraker of losbol betekent. De nummers bevatten elementen uit folk-, punk- en rockmuziek. Op de nummers ‘Keimpe en Jantsje’ en ‘Slaanderij (yn it Eastermar)’ speelt gastmuzikant Peter van der Zwaag op accordeon. De titel van de cd slaat op het nummer ‘Dwerstroch waar en wyn’, waarin Smurf beschrijft hoe hij beschonken door een storm vanuit het café naar huis moest fietsen.
Provincie:
Tag(s):