donderdag, 3. mei 2007 - 14:08

Politie Delft rolt internetbende op

Delft

De politie van Delft heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie een groep internetoplichters opgerold. Het zogenaamde POETS-team loste daarbij in maar liefst 328 gevallen van oplichting op en hield in totaal 20 verdachten aan. Dit maakt de politie vandaag bekend.

De verdachten maakten tienduizenden euro's buit van hun nietsvermoedende klanten. De werkwijze was telkens hetzelfde: met een valse naam of bedrijfsnaam werden op websites als www.marktplaats.nl en andere verkoopsites laptops, iPods en mobiele telefoons aangeboden. Nietsvermoedende consumenten werden verleid om gebruik te maken van dit eenmalige buitenkansje. Nadat zij geld stortten werden de goederen uiteraard niet geleverd. Kopers gingen soms voor duizenden euro's het schip in. De bende werd steeds brutaler en de bedragen van de oplichtingen steeds hoger. Het werkgebied werd zelfs uitgebreid naar België. De opbrengst besteedden de verdachten aan seks, drugs en rock 'n' roll; auto's, uitgaan, enzovoort.

De zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van een aanhouding wegens internetoplichting in februari in Den Haag. Onderzoek naar de verdachten van die oplichting bracht nog veel meer oplichtingszaken boven tafel. Het Delftse POETS-team (van 'een poets bakken') werd in februari geformeerd en heeft zijn onderzoek halverwege april afgerond. Het grootste gedeelte van de verdachten is afkomstig uit Delft, twee van de verdachten komen uit Rotterdam. Het wederrechtelijk verkregen voordeel zal hun worden afgenomen via de 'pluk ze'-wetgeving.

De verdachten zijn in afwachting van hun proces in voorlopige vrijheid gesteld.
Provincie:
Tag(s):