woensdag, 10. januari 2007 - 18:41

Politie Flevoland start Veilig Winkelen-project

Lelystad

“Goedemiddag, waarmee kan ik u van dienst zijn?� Ook veelplegers mogen zich vanaf deze week verheugen op extra aandacht van winkeliers. Met het project ‘Veilig Winkelen’ volgen de winkeliers in het Lelycentre de Top-10 van de veelplegers in hun gebied op de voet. Zij herkennen ze, begeleiden ze in de winkel en melden hun doen en laten bij de politie.

Om de ondernemers daarbij te helpen, krijgen ze van de politie een poster met daarop de tien veelplegers die de meeste overlast veroorzaken in het gebied. Het gaat daarbij om strafbare feiten als winkeldiefstal en vernielingen, maar ook om alcoholgebruik op straat en het lastig vallen van klanten en winkelpersoneel.

De winkelier krijgt de poster echter niet zomaar. Hij tekent daarvoor een contract, waarin staat dat de poster alleen zichtbaar mag zijn voor het eigen personeel. De bedoeling is dat het winkelpersoneel de veelplegers herkent, waardoor ze extra alert is op het gedrag van de veelpleger.

Het is dus niet de bedoeling dat klanten of leveranciers de foto’s zien. Bovendien verplicht de ondernemer zich om overlast en strafbare feiten van veelplegers te melden bij de politie, die zo precies de gangen van de veelpleger kan nagaan en een dossier opbouwt voor justitie.

Het mes snijdt dus aan twee kanten: de ondernemers zijn beter in staat hun eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid te nemen en de politie kan zo beter optreden tegen veelplegers. Het doel van het project is dat de winkelcriminaliteit wordt teruggedrongen. Proeven in onder meer Deventer en Amersfoort hebben uitgewezen dat dit circa 20 procent overlast kan schelen in het betreffende gebied.

Ruim 30 winkeliers doen inmiddels mee aan het project. Als na de proefperiode van zes maanden blijkt dat de overlast van de veelplegers voldoende is teruggedrongen, kan het ook elders in Lelystad en mogelijk de rest van Flevoland worden ingevoerd.
Provincie:
Tag(s):