woensdag, 9. mei 2007 - 20:25

Skimmen van bankpassen

Regio

Bij politie Zeeland is sinds begin mei zeker vier keer aangifte gedaan van het skimmen van bankpassen. Het skimmen van deze bankpassen vond plaats bij de pinautomaten van diverse banken in de gemeente Schouwen-Duiveland, o.a. in Zierikzee en Burgh-Haamstede.

Momenteel worden veelvuldig bankpassen geskimd op geldautomaten. Dat gebeurt door het gehele land. Skimmen wil zeggen dat de gegevens op de magneetstrip van een in een geldautomaat ingevoerde bankpas of creditcard worden geregistreerd op een chip c.q. een geheugenkaartje. Daarnaast wordt de ingevoerde pincode vastgelegd door middel van een overlay op het toetsenbord of een camera.

Het skimmen gebeurt voornamelijk op twee manieren.
1. Op de geldautomaat wordt een overzetstuk gezet, waarin zich het pasmondje bevindt. Bij de invoer van de bankpas wordt deze doorgevoerd naar de originele pasgleuf, zodat de transactie kennelijk normaal verloopt. Gelijktijdig worden de gegevens op de magneetstrip van de bankpas in het overzetstuk opgeslagen.

Daarnaast plaatst men een zogenaamde overlay over het toetsenbord, waardoor de ingetoetste pincode wordt geregistreerd. Deze overlay ziet er hetzelfde uit als het originele toetsenbord.

2. Het originele pasmondje wordt weggebroken met behulp van een schroevendraaier of beitel. Vervolgens wordt een geprepareerd identiek pasmondje in de opening geplaatst die de magneetstripgegevens registreert.

Hierbij wordt een camera geplaatst met vrij zicht op het toetsenbord voor het vastleggen van de pincode. Deze camera wordt veelal verborgen in een aangebracht U-profiel boven het toetsenbord. Hierbij is altijd een klein gaatje zichtbaar in dit profiel.

Ook wordt gebruik gemaakt van folderbakjes, die aan de zijkant van de geldautomaat worden geplakt en waarin de camera zit verborgen.

De vastgelegde magneetstripgegevens van de bankpassen worden overschreven op een willekeurige card met magneetstrip en met behulp van de eveneens vastgelegde bijbehorende door pinnen middels geldautomaten. Dit cashen gebeurt voornamelijk in het buitenland.

Na een enkele skimactie op een geldautomaat, waarbij tientallen gegevens worden gekopieerd, wordt er soms in totaal voor tienduizenden euro’s gecashed van bankrekeningen van nietsvermoedende rekeninghouders.

BELANGRIJK:
1. houdt altijd Uw hand boven de toetsen bij het invoeren van Uw pincode;
2. laat U nooit afleiden door anderen tijdens het pinnen;
3. stuur mensen op afstand als zij te dicht in Uw buurt staan als U wilt gaan pinnen;
4. bekijk tevoren een geldautomaat op afwijkende patronen, zoals bv een folderbakje of loszittende c.q. toegevoegde onderdelen;
5. een gaatje in een onderdeel van de geldautomaat boven het toetsenbord kan duiden op een camera-oog;
6. mocht U twijfels hebben over bepaalde transacties of gebeurtenissen bij een pin- of geldautomaat, neem dan altijd meteen contact op met de bank of de politie.
Provincie:
Tag(s):