dinsdag, 6. maart 2007 - 10:12

Tintman controleert getinte ramen

Fryslân

De politie Fryslân gebruikt sinds twee maanden een zogenaamde 'tintman' om de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten te meten. Tijdens verkeerscontroles in de gehele provincie zijn tot nu toe bijna 100 bekeuringen uitgeschreven. Als de lichtdoorlaatbaarheid van de autoruiten kleiner is dan 50% volgt een bekeuring van €75,-. Daarnaast kan het kentekenbewijs worden ingevorderd.

Te donkere autoruiten zijn niet veilig omdat ze het zicht beperken. Bij regenachtig en donker weer of wanneer een zonnebril wordt gedragen, kunnen getinte ruiten tot gevaarlijke situaties leiden. Bovendien is oogcontact tussen bestuurders onderling en met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers, onmogelijk. Hierdoor vervalt een belangrijke communicatiemogelijkheid in het verkeer.

In het Voertuigreglement staat het omschreven: de voorruit en de zijruiten van personenauto’s mogen geen beschadigingen of verkleuringen vertonen en niet voorzien zijn van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren. Hierbij valt te denken aan folies die de lichtdoorlaatbaarheid beperken. Ook coatings zijn niet toegestaan.
Provincie:
Tag(s):