maandag, 19. maart 2007 - 16:03

Veertig nieuwe woningen in Kwadendamme

In Kwadendamme komen ruim veertig nieuwe woningen. Het bestemmingsplan is door de provincie goedgekeurd. De gemeente Borsele verwacht dat begin 2008 de eerste paal de grond in kan. Duurzaamheid gaat een belangrijke rol spelen in de nieuwe wijk.

Het plan, genaamd Oude Vreeland II, wordt een ruim opgezette wijk met veel groen en bomen. De gemeente Borsele zet met deze wijk in op integrale woningkwaliteit. Daarmee wordt levensloopbestendig bouwen en duurzaamheid bedoeld. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk een volledig woonprogramma op de begane grond te maken. En kunnen zonnecollectoren worden aangebracht op het dak. De gemeente gaat dit soort investeringen ondersteunen met een subsidie van € 2.000.

Het gaat in totaal om ongeveer 43 woningen. Acht daarvan worden als rijtjes- of starterswoning verkocht via een projectontwikkelaar. De gemeente onderzoekt nog waar de meeste behoefte aan is. De overige vijfendertig woningen worden vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. Deze komen beschikbaar voor particuliere bouw.

De ontwikkeling van het plan heeft de nodige moeite gekost. De gemeente moest een aanvullende onderbouwing geven van de provincie of het uitbreidingsplan wel past binnen het Nationaal Landschap. Ook werd de gemeente geconfronteerd met een gedeeltelijke bodemverontreiniging. Een bijdrage uit het provinciale Investeringsbudget ‘stedelijke vernieuwing’ maakte sanering financieel mogelijk.

De gemeente gaat na de zomervakantie beginnen met het bouwrijp maken van het plangebied. De gemeente gaat binnenkort al potentiële bouwers, die op een wachtlijst staan, benaderen.
Provincie:
Tag(s):