donderdag, 18. januari 2007 - 17:26

Vijf aanhoudingen voor belemmering hulpdiensten tijdens nieuwjaar

Zwolle

Afgelopen week zijn er vijf Zwollenaren, in de leeftijd van 18 tot en met 20 jaar, aangehouden inzake de openlijke geweldpleging tegen de brandweer en politie wat heeft plaatsgevonden in de Zeeheldenbuurt in de eerste uren van het nieuwe jaar. Dit heeft de politie IJsselland vandaag bekend gemaakt.

Op nieuwjaarsochtend rond 05.00 uur kwam er een melding binnen dat er op de kruising Willem Barentzstraat / Cornelis Houtmanstraat een brandstapel was aangestoken. Toen de brandweer arriveerde om de brand te blussen werden zij door meerdere personen bekogeld met stenen. Ook een politiewagen, die arriveerde om de brandweer te ontzetten, werd bekogeld. Er zijn geen gewonden gevallen, maar wel raakten een brandweer- en een politiewagen beschadigd. De stenengooiers wisten die ochtend te ontkomen aan de politie. De brandweer heeft aangifte gedaan van vernieling, openlijk geweld en poging zware mishandeling. Maar naast het openlijk geweld tegen brandweer en politie hebben vele buurtbewoners, woningbouwstichting SWZ en bouwbedrijf Salveda ook schade ondervonden van de openlijke geweldpleging, vernieling en diefstal van goederen. Totale schade van alle incidenten in dit onderzoek is ruim over de 15.000 euro.

Direct na de jaarwisseling is er een onderzoek ingesteld om de daders te achterhalen. Dit mede omdat de hulpdiensten door deze openlijke geweldpleging ernstig werden belemmerd in de uitoefening van hun vak. Mede dankzij de inzet van bereidwillige wijkbewoners is de politie op het spoor gekomen van de verdachten, die afgelopen konden worden aangehouden.
Provincie:
Tag(s):