woensdag, 23. mei 2007 - 8:47

World Dance Festival in Haarlem

Haarlem

Op 27 mei a.s. van 16.00 uur tot 18.00 uur organiseert de 20 jarige Jordy Visser een breakdance wedstrijd "Haarlem Soul b-boy Power" op de Grote Markt in Haarlem. Deze wedstrijd voor kinderen van 9-14 jaar, zal plaatsvinden op een podium op de Grote Markt tijdens het World Dance Festival. Iedereen die gratis naar deze spectaculaire battle komt kijken, zal zien dat breakdance veel meer is dan alleen het draaien op hoofd, rug of handen.

Eind 2006 organiseerde wethouder Maarten Divendal (onder meer verantwoordelijk voor jeugd, sport en onderwijs) een wedstrijd onder jongeren in Haarlem met de vraag wie het beste idee kon bedenken om andere jongeren aan het sporten te krijgen. Jordy Visser, zelf een ervaren breakdancer, won deze wedstrijd en wilde met zijn idee jonge kinderen in de gelegenheid stellen om het grote publiek bekend te maken met een breakdance battle.

In totaal zijn in de voorrondes 10 duo's (2 jonge dansers) van verschillende Haarlemse dansscholen geselecteerd om op 27 mei op te treden. Een deskundige jury, bestaande uit 3 bekende en ervaren breakdancers (Philip, Isaac en Mark), zal via een "afvalsysteem" bepalen welke dansers de beste zijn.

Niet alleen de wedstrijd is spectaculair om te zien, maar tussendoor zullen ook demonstraties worden gegeven door BMX' ers (uitvoeren van stunts op een kleine fiets) en Skill United, een bekende breakdance groep uit Hoofddorp. Jordy Visser zal de middag begeleiden en tussendoor ook zelf het nodige spektakel tonen. En het publiek bekend maken met breakdance bewegingen als "windmill", "jackhammer" en "flare".

Breakdance is ontstaan eind 1970er jaren in de zwarte achterstandswijken in New York. Dj's in die tijd begonnen draaitafels en een mixer te gebruiken om zo een break in een nummer eindeloos door te laten draaien. Breakdance was uitgevonden om te dansen op deze nieuwe muziekstijl, die eerst bekend stond als electro en zich later ontwikkelde tot hiphop en rap.

Breakdance heeft allerlei bewegingen overgenomen uit onder andere traditionele Afrikaanse dans, Chinese vechtsporten en de Braziliaanse vechtsport capoeira. Voordat de dans "breakdance" of "breaking" werd genoemd, werd het "b-boying" genoemd. Een b-boy ("break boy" of "boogie boy") is iemand die, op de instrumentale muziek van de scratchende dj, zijn unieke dansbewegingen laat zien binnen een cirkel van mensen. Bij breakdance horen ook de battles, wedstrijden tussen verschillende groepen en waarvan een jury beoordeelt wie de beste winnaar is.
Provincie:
Tag(s):